Що зробив ДемАльянс за 1,5 роки в Київраді?

00:03, 23.10.2015

Новина

Для типового українського політика діє правило - робити щось 5% часу, а решту 95% піаритись на цьому. Оскільки ДемАльянс нетипові політики, то в них ця схема діє ледве не навпаки. Та ще і з доступом до медіа є проблеми, адже в своїй діяльності Демальянс перейшов дорогу власникам більшості телеканалів, і ті, або ігнорують їх, або ж титрують «невідомими активістами».

Щоб вирівняти цей баланс, варто узагальнити успіхи команди ДемАльянсу за 1,5 роки в Київський міській раді.

У червні 2014 року, ДемАльянс, отримавши підтримку 40-а тис киян, делегував у Київраду двох депутатів. Василь Гацько" href="https://politiko.ua/profile-128462">Василь Гацько увійшов до складу бюджетної комісії, Галина Янченко – земельної.

ДемАльянс одразу повідомив, що буде притримуватись принципу «2 в раді, 200 під радою», що полягав в тому, що працювати буде вся команда, а не лише два депутати. Останні ж будуть «льодоколами» та будуть представляти пропозиції під час офіційних обговорень.

"Жити по-новому" регламенту.

Фракція ДемАльянсу внесла три важливі зміни в новий регламент Київської міської ради:

1. Конфлікт інтересів - столичних депутатів  зобов’язали інформувати про особисту зацікавленість у прийнятті того чи іншого проекту рішення перед його розглядом на постійних комісіях або сесіях.

2. Відкриті комісії Київради - громадяни отримали право безперешкодно відвідувати засідання постійних комісій Київради. Раніше це не було передбачено, і потрапити на них можна було лише за запрошенням депутата.

3. Щорічне оприлюднення декларацій депутатів - до цього, на відміну від чиновників, депутати не були зобов'язані оприлюднювати свої декларації.

Вже в перший рік, це рішення дало безліч інформації для журналістських розслідувань :)

Депутатська робота в комісіях Київради

Спочатку ДемАльянс притримувався ідеї, що новообрана Київрада готова впроваджувати реформи, і більше уваги приділяв пропозиціям під час засідань.

На першому ж засіданні бюджетної комісії ДемАльянс запропонував провести перевірку 8 мільйонного  тендеру, за яким для Київради було закуплено комп’ютерну техніку за завищеними цінами, в компанії власником якої є панамський офшор.

На наступному – аби Київрада взяла за принцип підтримувати в першу чергу будинки, де створені ОСББ, тобто там, де є відповідальні власники та надавати кошти не просто на ремонти, а на підвищення енергоефективності.

Далі ініціював ухвалити рішення, за яким розміщення реклами у ліфтах житлових будинків було б можливим лише за погодженням мешканців цих будинків.

Також виступив з пропозицією ліквідувати «дублюючі» комунальні підприємства, а їх задачі передати приватним структурами, що дозволило б зменшити видатки з бюджету та посилити конкуренцію на ринку.

Ще влітку ДемАльянс висунув пропозицію щодо публічності реєстру інвестиційних зобов’язань забудовників, щоб кожен громадянин міг перевірити їх виконання.

Також було запропоновано відслідковувати випадки перешкоджання створенню ОСББ та використання схем навязування приватних ЖЕКів власникам квартир.

Більшість пропозицій була або проігнорована владою міста, або ж похована в паперовому лабіринті КМДА...

Боротьба з корупцією

Тому вже з осені Демальянс почав діяти більш публічно та агресивно.

В листопаді ДемАльянс зробив заяву, що наповнити бюджет столиці можна лише за рахунок впровадження  антикорупційних заходів. Влада це підтримала і навіть створила робочу групу з цього питання.

В грудні Демальянс презентував перші наробки з антикорупційних заходів. Зокрема, в партії порахували, що 100 млн грн бюджет втрачає черезкорупційні схеми, які діють на паркових майдачниках. Люди дають готівку парковщику, яка потім зникає. Питання парковок неоднарозово піднімалось на комісіях, але інші депутати не вважали за необхідне його вирішувати.

Згідно із законом, готівкова плата за парковку - заборонена. Якщо немає паркомату - водій не зобов'язаний платити, а парковщики не мають права збирати ці кошти.

ДемАльянс провів моніторинг, аби підтвердити, що в Києві закон у цьому питанні порушують.

ДемАльянс виступив із пропозицією розмежувати компанію, яка надає послуги з паркування, із контролюючою компанією та закликав розробити комплексну програму розвитку єдиного паркувального простору.

Після цього була проведена акція протесту "Вагони чорного налу повз бюджет"


та просвітницька кампанія:

Другим великим блоком, де крадуть гроші киян - нелегальна реклама.

Виявилось що більшість столичної реклами розміщують незаконно, з порушенням норм та без сплати податків в бюджет.

Орієнтовні втрати міського бюджету - 200 млн грн на рік.

Недобросовісні компанії ставлять борди без дозволів та сплати податків, а потім заносять хабарі в кабінети чиновники, щоб ті закривали очі на їх борди.

Вулиця Петра Сагайдачного, згідно відповіді управління з питань реклами, як і вулиця Набережно-Лугова, не мають жодного транспаранта-перетяжки над вулицею. Втім, реальність інакша. На цих двох вулицях 38 таких конструкцій. За нашими розрахунками, надходження лише з цього рекламного носія і лише з цих двох вулиць мали б дати до столичного бюджету близько 700 тис грн.

Це була перша вулиця в Києві, яку ДемАльянс очистив від нелегальної реклами. Саме Сагайдачного стала візитною карткою кампанії, та образом того, як може виглядати Київ.

Була запущена кампанія «Очистити Київ від нелегальної реклами» в рамках якої кожен охочий міг перевірити рекламні носії поруч з будинком чи роботою та долучитись до їх демонтажу, якщо вони не мали дозволів. Всього було подано більше 1500 заяв та демонтовано 850 одиниць нелегальних рекламних носіїв. Це в ДВА рази більше ніж за аналогічний період минулого року.

Найбільш "проблемною" точку виявився Український дім – підприємство в структурі Державного управління справами. Підпорядковано все це Президенту. Допустима норма реклами на УД - 2 кв.метри. Реальна площа реклами - 435 кв.метрів.

Майже рік та декілька виїздів з комісією пішло на те, щоб змусити керівництво УкрДому демонтувати нелегальну рекламу.

Моніторинг ДемАльянсу показав що одними з найбільш злісних неплатників реклами є державні та комунальні підприємства "УкрБуд" та "Київміськбуд".

 

Громадська опіка

ДемАльянс давно виступає за ініціативу громадської опіки, коли громадським організаціям передають в управління об’єкти інфраструктури. Зокрема, парки. Саме тому ДемАльянс підготував усі необхідні документи, організував слухання цього питання в Київраді, вчергове була створена робоча група, а в результаті - замість «громадської опіки» провладна фракція просто вирішила створити нове комунальне підприємство…

Хоча в Києві є вже два приклади громадської опіки, це Сквер Небесної сотні та парк Наталка, де громадяни самі облаштовують простори для відпочинку. В обох випадках фракція ДемАльянсу надавала підтримку, щоб захистити ці парки від апетитів забудовників.

Бюджет 2015 року

Єдиний проект ДемАльянсу, який погодилась підтримати Київрада в бюджеті на 2015 рік -це запровадження безбар’єрного простору в центрі міста – Територія гідності.

Відхиленими були:

- пропозиція закласти кошти на облаштування безбар'єрного простору по всьому Києву;

- не виділяти кошти на міські програми, які не спроможні чітко прозвітуватись за результати своєї діяльності;

- передбачити кошти впровадження "громадської опіки".

Викриття корупції на будівельному ринку

Об'єктивно є три корупційних корита в міській раді: це - бюджет, комунальна власність і земля. Земельні оборудки найчастіше пов'язані із забудовниками.

Як не дивно, найбільшими порушниками тут були компанії, які мають відношення до столичної влади.

Інколи доводилось "допомогати" чиновникам виконувати свою роботу, аби ті, хоча б імітували боротьбу з незаконними забудовами депутатів Київради.

Іншою цікавою ситуацію стало те, що комунальну будівельну компанію «Житловестінбуд» було звільнено від сплати пайових внесків. Її керівником є член земельної комісії Київради В'ячеслав Непоп. Отаке співпадіння :)

ДемАльянс подав пропозицію, щоб інформація про звільнення від пайових внесків має публікувалась на сайті Київради. Щоб кожен міг перевірити за що і чому компанії дозвоили не платити податки.

Іншою цікавинкою, яку розкопав ДемАльянс стала інформація, що столична влада покриває менеджерів одіозного Льовочкіна в комунальній будівельній компанії "Київмісьбуд"

 

«ДемАльянс Допомога»

Важливою новацією став запуск громадської ініціативи "ДемАльянс Допомога", яка взяла на себе блок підтримки українського війська та питання соціального значення.

Керівником стала Олена Педай, перший заступник голови Київського ДемАльянсу та кандидат по 70-му округу.

Займалися питаннями ресурсного забезпечення воїнів АТО, юридичною та психологічною допомогою воїнам та їх сім'ям. Відстоюютвали дотримання ДБН доступності та готували рішення щодо екпертно-громадського контролю дотримання вимог безбар'єрності громадських просторів та будівницьва, реконструкції в місті.

Запустили проект "Безбар'єрний Київ", в рамках якого інформують громаду про необхідність перепланування міських просторів та готують рекомендації та екпертні висновки. 

Підтримка велосипедного руху

ДемАльянс послідовно виступає за пріоритет пішохода та велосипедиста над автомобілем в містах. Тому фракція підтримувала ініціативи вело-організацій. Надали можливість представників Асоціації велосипедистів Києва виступити на сесії Київради та презентувати 10 вимог, лобіювали виділення коштів на розвиток велоінфраструктури в містах, проводили рейди щодо захаращення велодоріжок та брали участь в акціях вело-активістів.

 

Також в концепцію паркування було закладено звільнення від сплати за парковки для електрокарів та велосипедів до 2020 року

Корупційний заступник мера Києва

Окремої уваги заслуговує згадка про Павла Рябкіна, заступника мера Києва, якого спіймали на корупції.

Спочатку ДемАльянс публічно звернувся до мера Києва, з вимогою пояснити за які заслуги він видав премії своїм заступникам, в тому числі Павлу Рябкіну.

А зрештою виявилось, що Рябкін на посаді заступника голови КМДА примудрився сам собі видати земельну ділянку :) ДемАльянс люб'язно надав цю інформацію прокуратурі і наразі справа Рябкіна передана до суду.

 

Громадський транспорт

ДемАльянс працював і працює спільно з групою незалежних транспортних експертів та активістів, з якою запустив експертну групу "Громадський транспорт". Від ДемАльянсу до групі ввійшла Христина Морозова. Група послідовно відстоює прозорі та чесні тендери на закупівлю рухомого складу для столиці.

Найбільш суттєвою перемогою команди стало розірвання тендеру на закупівлю металобрухту заміть нормальних трамваїв.

Натомість мають бути закуплені сучасні трамваї українського виробництва "Електрон".

У сфері благоустрою та громадських просторів:

Для цього напрямку був запущений проект "Європейське місто", який об'єднав урбаністів, архітекторів та дизайнерів. В рамках проекту готуються рішення по інфраструктурі та дизайну міських просторів, реклами і т.д. Кожен бажаючий може отримати консультацію, як йому зробити кращим та приємнішим для ока свій бізнес, чи своє подвір'я.

 

У сфері ЖКГ:

ДемАльянс виступає за пріоритет ОСББ. Ми системно надавали допомогу киян по створенню ОСББ. Набільш відомим є випадок, коли депутатуВасилю Гацьку довелось 77 години жити в приміщенні приватного ЖЕКу, який приховував від мешканців документи, щоб вони не могли створити ОСББ. Зрештою мешканці таки отримали доступ до матеріалів та тепер створюють ОСББ.

Щоб підтримати відповідальних власників, та надати їм додаткові ресурси для термоізоляції будинків, ДемАльянс ініціював перерахунок комунальних платежів, які були сплачені по тарифам, що скасували суди. Згідно рішення "Київенерго" вимушене буде повернути майже 300 млн незаконно стягнутих коштів.

"Діалоги про місто"

ДемАльянс виступає за відкритий діалог між владою та громадськістю. Для цього були запущені "Діалоги про місто". Щочетверга, в парку Шевченка організовувались публічні дискусії щодо болючих тем. На ці зустрічі приходили депутати, чиновники, громадські активісти та просто небайдужі громадянми. Вони могли висловити свої пропозиції та задати питання представникам влади та комунальних підприємства.

 

Під час Діалогів обговорювали: проблему забудовгромадського транспортукомунального телебачення, управління парками тощо.

У сфері благоустрою та громадських просторів:

ДемАльянс запустив процес переосмислення задач, які ставлять перед міськими просторами, та можливостей їх використання. Для цього були організовані декілька УрбанФестів, де спільно з громадськими активістами шукали шляхи зміни Києва.

Крім цього були зупинки спроб незаконного будівництва та дерибану землі в Солом'янському, Оболонському, Святошинському та Дарницькому районах.

І навіть ці 10 сторінок тексту, які певно дочитали тільки найбільш щирі фанати ДемАльянсу це далеко не повний перелік всіх добрих справ, які зробила команда за ці 1,5 роки.

Але навіть вони не йдуть ні в яке порівняння з тим, що ми плануємо зробити протягом наступних двох років, в рамках нашої передвиборчої програми"МІСТО, ЗРУЧНЕ ДЛЯ ЖИТТЯ"

.


Олександр Равчев

Всі новини