Спецслужби проти бізнесу. Хто винен у зростанні цін на автогаз?

16:37, 29.08.2017

Новина

За останній тиждень ціна на автомобільний газ виросла з 11 грн до 17 грн, хоча ціна на газ на світових ринках не збільшувались. Така ситуація стала можливою через корупційну змову, суть якої полягає у знищенні за допомогою СБУ дрібних газових трейдерів та монополізації ринку зрідженого газу на користь Віктора Медведчука.  

Внаслідок змови Петра Порошенка і Віктора Медведчука наприкінці 2016-го, початку 2017-го року, руками першого заступника СБУ Павла Демчини та міністра економічного розвитку і торгівлі Степана Кубіва, була зупинена діяльність з імпорту зрідженого газу в Україну багатьма трейдерами. Натомість частка на ринку зрідженогогазу чотирьох компаній, підконтрольних Медведчуку, зросла з 1 до 38%.

В серпні 2017 року, користуючись монопольним становищем на ринку зрідженого газу України, Роснафта та російська влада вдвічі скоротили поставки зрідженого газу в Україну, чим спровокували штучний дефіцит і стрімке зростання роздрібної ціни на 40%. 

«Зростання ціни на газ для автомобілів - це результат зачистки ринку під Медведчука. Перший акт виконала СБУ, другий - Росія. Якби Медведчук на багнетах СБУ не поліз на цей ринок, то там і далі працювала б сотня дрібних трейдерів і ціна була б 10 грн/літр. А зараз у Медведчука 40 відсотків ринку і ціна 17 грн/л. Чи могла СБУ працювати без схвалення Порошенка? Моя відповідь – ні», - підкреслив народний депутат, член Політради ДемАльянсу Сергій Лещенко.

«СБУ - один з органів держави, який був фактично переданий Януковичем в оренду Кремлю, і через майже чотири роки після його втечі, залишається абсолютно нереформованим. Тому прийшов час суспільству і відповідальним політикам сказати своє вагоме слово і змусити Президента припинити використовувати СБУ у власних комерційних і політичних інтересах, що під час війни є не просто злочинним, але і ганебним явищем з точки зору людської моралі, яке паплюжить честь співробітників спецслужб України», - зауважив член Правління ДемАльянсу Максим Черкасенко.

«Зростання ціни на газ для авто не має під собою підстав. І не може бути пояснене жодними ринковими механізмами. Ринок це конкуренція. А ситуація на ринку газу – це антиконкуренція. Відбувається зачистка ринку під одного гравця, Віктора Медведчука. Кум Путіна, друг Москви, він не тільки не під слідством, але почувається цілком комфортно, щоб будувати корупційні схеми. І витягати гроші з кишень українців», - заявив один з лідерів Руху нових сил Давид Сакварелідзе. 

«СБУ, і, у першу чергу, підрозділи, які підпорядковуються генерал-лейтенанту Демчині, стали ручною бригадою для «віджиму» бізнесу, діючи за сценарієм «Беркуту», який в 90-их їздив на «розборки» на районі» - вважає один з лідерів Автомайдану Олексій Гриценко.

 «Підпозділи СБУ щодо боротьби з корупцією та контррозвідки в економіці мають бути ліквідовані. Ці підрозділи стали розсадниками корупції, безкарності, тиску на бізнес та громадські організації. Їх керівництво має необґрунтовані активи, які в порушення закону приховуються від громадян. Вони дискредитують та ганьблять Службу безпеки України, заважаючи гідним офіцерам протидіяти тероризму в умовах війни», - переконана виконавчий директор Центру протидії корупції Дар’я Каленюк.

«Останні події на ринку зрідженого газу свідчать про змову на міждержавному рівні з ворожою країною заради створення штучної монополії та отримання корупційних надприбутків. Найближче оточення Володимира Путіна за активної участі вітчизняних спецслужб і пасивності відповідних органів влади спровокувало різке підвищення ціни на газ, що вдарило по кишені кожного українця», - таку думку висловив головний експерт Антикорупційної групи Реанімаційного пакету реформ Олександр Лємєнов.

Ми вимагаємо:

1. Позбавити СБУ можливості знищувати бізнес.

2. Звільнити першого заступника голови СБУ П. Демчину, Міністра економічного розвитку С. Кубіва та голову АМКУ Ю. Терентьева, які сприяли штучній монополізації ринку зрідженого газу компаніями Медведчука.
3. НАБУ повинна розслідувати змову високопосадовців, що має ознаки корупції, яка призвела до штучної монополізації ринку зрідженого газу.
4. КМУ повинна терміново разробити і впровадити план заходів з метою диверсифікації джерел постачання зрідженого газу в Україну і зменшення частки російського газу на ринку України.

Всі новини