СОЦІАЛЬНА ПІЛЬГА ВІДМІНЯЄТЬСЯ: ЧОМУ СПОЖИВАЧІ ПРИРОДНОГО ГАЗУ НЕ ПОБАЧИЛИ ПІЛЬГ В КВІТНЕВИХ КВИТАНЦІЯХ

Блог

Обіцяти і невиконати: Кабінет міністрів позбавив країну одного пільгового місяця, надавши можливість газопостачальникам заробити на 3 мільярди гривень більше та чи все законно у цій "схемі" з квітнем по 7,18?

Початок травня 2016 року: абсолютно спокійні споживачі нічого не підозрюють, бо знають, що за квітень, тим хто не використав 1200 метрів кубічних протягом опалювального  сезону, треба заплатити по 3,6 гривні за кожний спожитий метр блакитного палива. Аж раптом приходить квитанція, в якій зовсім інша цифра: 7,188 гривень за метр кубічний і ніякої соціальної пільги. Що сталося? Адже і Президент і Прем’єр-міністр в один голос заявляли, що пільгова ціна надається на шість місяців, до 30 квітня включно.

Газопостачальники розводять руками, мовляв ми нічого не знаємо, таке рішення Кабміну. Називають постанову Уряду №758 від 01 жовтня 2015 року. Прочитавши її ми бачимо тільки тариф по 6,88, який було затверджено 27 квітня і жодної згадки про якісь соціальні пільги. Доводиться перечитувати редакції постанови, розшукувати рішення Нацкомісії, чого простий українець звичайно робити не буде. Тепер ситуація за хронологією:

03.03.2015р. Національна комісія з державного регулювання у сферах енергетики та житлово-комунального господарства (НКРЕКП) ухвалює постанову №583 «Про встановлення роздрібних цін на природній газ, що використовуються для потреб населення». Перший пункт якої обіцяє нам пільгові 3,6 гривні на період з 1 жовтня по 30 квітня (включно) по 200 метрів кубічних на місяць.

01.10.2015р. Кабінет міністрів ухвалює постанову №758 «Про покладення спеціальних обов’язків…», в якій, в принципі, не має нічого нового в плані цін на природній газ. Питанню тарифів на газ і соціальної пільги знаково відведений пункт 13.

30.10.2015р. Кабмін ухвалює зміни до постанови №758, якими, зокрема в пункті 13 змінюються місячні пільги по 200 кубічних метрів на 1200 за період з 1 жовтня 2015р. по 31 березня 2016р. нібито все правильно: про заміну місячних пільг на пільги на весь опалювальний сезон говорили багато і більшість погодилася про те, що такі зміни на краще, тільки от говорили про пільги на 6 місяців, а не 5. В чому справа і чому ніхто не забив на сполох? Все дуже просто: термін дії постанови Уряду №758 було встановлено саме до 1 квітня, і тому такі зміни не викликали запитань, адже постанова втрачала свою силу і не могла регулювати тариф за межами своєї дії.

Наступне питання повертає нас до постанови НКРЕКП: якщо перший варіант рішення Уряду №758 нічим не суперечив постанові НКРЕКП №583, то з внесенням зміни утворився дисбаланс, один документ говорив одне, інший залишився з місячними пільгами по 200 «кубів», адже ні Кабмін ні НКРЕКП змін до 583-ї постанови не вносили.

30.03.2016р. за день до закінчення дії постанови №758 Уряд продовжує її дію на місяць та чомусь «забуває» продовжити дію соціальної пільги. Пункт 13 тепер виглядає так:

«для індивідуального опалення або комплексного використання (індивідуальне опалення, приготування їжі та/або підігрів води) - 7,188 гривні за 1 куб. метр, крім обсягів до 1200 куб. метрів, що використані за період з 1 жовтня 2015 р. по 31 березня 2016 р. (включно), за ціною 3,6 гривні за 1 куб. метр.».

Такі зміни підписує сам очільник Уряду Арсеній Яценюк, який і обіцяв опалювальний сезон до 1 травня. Раптом українці, з волі народної влади,  опинилися у субекваторіальних широтах де холод закінчується 1 квітня.

27.04.2016р. новий Кабінет міністрів ухвалює нові зміни до 758 постанови і продовжує її дію до 1 квітня 2017 року. Тепер пункт 13 виглядає так:

«З 1 травня 2016 р. по 31 березня 2017 р. (включно) діє гранична роздрібна ціна на природний газ для побутових споживачів у розмірі 6,879 гривні за 1 куб. метр».

Жодної згадки про соціальні пільги. Про них забувають остаточно. Облгази потирають руки і як пиріжки роздають квитанції де все по повній. За квітень домогосподарства спалюють до 1 млрд. кубометрів газу – тож різниця доходів для газопостачальника астрономічна. Завдяки «забудькуватості» Кабміну газовий сектор отримав близько 3 мільярди гривень різниці в оплаті за квітень місяць, порівняно з тим, що мав отримати відповідно скасованої соціальної пільги.

А як же обіцянки Уряду? Як же: «6 місяців», «опалювальний сезон», «1200 до травня»?

Тепер ми знову повертаємось до постанови НКРЕКП №583, яка не змінилася ні на йоту, від самого свого початку існування. Зміст якої прямо суперечить подібний діям Уряду. Представники облгазів самовпевнено стверджують: «постанова Уряду, як мінімум, має вищу юридичну силу ніж постанова Нацкомісії».

Щоправда і на постанови Уряду є більша сила – Закон. І от ми відкриваємо Закон України «Про ринок природного газу», стаття 4 якого говорить, що будь-які регулювання, в тому числі і встановлення тарифів на природний газ для населення віднесено до виключної компетенції НКРЕКП. Відповідно цього закону жодних повноважень у Кабміну встановлювати чи змінювати тарифи немає.

Відкриваємо Закон «Про Кабінет міністрів України», стаття 20 визначає компетенцію і повноваження Уряду і нею не визначено право Уряду регулювати ринок природного газу.

З цього можна зробити висновок, що Кабмін, скасовуючи пільговий квітень явно перевищив свої повноваження але хто за це відповість? Яценюк вже у відставці, політичний мир в коаліції надто хиткий. Натомість, єдиними, хто виграв в цій ситуаціє є газопостачальники, які отримали за квітень 2016-го майже на 3 млрд. гривень більше, а ніж повинні були. І от загадка: чи не стала причиною таких дій Уряду саме зазначена сума або певна її частина?

Колізія законності дій влади ставить багато знаків питання, зокрема і над ціною публічних заяв найвищих посадовців держави. Комусь нове розчарування – комусь мільярди на рахунки.