Діалоги про Країну: доцільність протестів під час війни з РФ

08:48, 04.06.2016

Новина

Минулої середи, 1 червня, на вулиці Банковій, що символічно, політична партія ДемАльянс провела свої другі вуличні Діалоги про країну. Темою цього дня стали протести та їх доцільність під час війни.

Участь у дискусії брали:

Василь Гацько, голова партії ДемАльянс;

Євгенія Кулеба, засновниця ГО “Місто-сад”, громадська активістка;

Сергій Лещенко, народний депутат України;

Віктор Чумак, народний депутат України.

Модерувала цю надзвичайно цікаву розмову журналістка Наталка Соколенко.

Отже, які думки наші спікери мають щодо акцій протесту? Читайте нижче!

“Якщо ви незадоволені роботою ВР чи ЦВК, то у вас по 300 людей мають кожен день стояти біля ВР та ЦВК та вимагати від влади змін! Оце протест” (с) Віктор Чумак

Чи можна, чи доцільно проводити мирні протести у такі часи, коли в країні війна, неоголошена війна з Росією?

Василь Гацько:

Я думаю, що якщо у країні можна проводити вибори та виборчі кампанії, то і протести теж можна проводити.

Женя Кулеба:

Протест не потрібно пов’язувати з війною. Це історичний етап, який ми зараз проходимо. І це нормально.

Віктор Чумак:

Коли ми хворі, то протест  це як замір температури. А ми зараз серйозно хворі. Мирні протести це гарний зворотній зв’язок, тому вони повинні відбуватися.

Сергій Лещенко:

Дуже дивне питання, бо права є для усіх. І мені дивно чути, чи можна щось проводити під час війни. У людини є право на протест і вона має його реалізовувати. Часто війни траплялися тому, що своєчасно не відбулися протести.

З глядачів: Немає механізму голосування, немає механізму, який враховував би нашу думку.  У владі кримінальники, вони не хочуть допустити відкритих виборів. Хочете щось їм сказати? Перекрили вулицю, не пустили до будівлі, вийшли на страйк. Іншого механізму нема.

Віктор Чумак:

От ви зараз до кого звертаєтесь по забудовам? До Київради? Так там сидить київська фракція забудовників. Сидіть як в Київраді так і у ВР. І вони нам кажуть: треба домовлятися.  Як домовлятися? У мене 3 роки йде суд по Микільскій Слобідці, 1. Ми домоглися позбавлення забудовників права на земельну ділянку, права на забудову. Але ж вони знову подали позов о Апеляційного суду.  

Знаєте, коли виникає протест? Виникає протест коли люди не чують один одного Влада не чує людей. Коли влада зовсім падає від своєї безкарності - виникають революції.  

Як зробити мирний протест ефективним?

Сергій Лещенко:

Великим, масовим, цілеспрямованим протестом проти людей, які приймають рішення. Жодна влада не змінювалася без зовнішнього тиску. Хоча влада зараз є набагато слабшою, ніж попередня. Порошенко слабший. Тому наш найбільш ефективний інструмент впливу - щоденний тиск. Медіа, вулиця, Парламент, іноземні партнери.

Щоденний тиск у поєднанні з конкретними історіями про людей або орган влади, які будуть спонукати суспільство з ними боротися.

Женя Кулеба:

“У неділю взимку я хочу пити чай з кавою та спілкуватися з друзями, а не йти на акцію під КМДА”.

Щоб зробити протест ефективним, треба ставитися до нього, як до окремого проекту. Потрібно розуміти, до кого ми звертаємось, хто наші партнери, потрібен гарний проектний менеджмент, моніторинг ЗМІ, команда, комунікація, адвокація. Все це - невід’ємна частина життя здорового суспільства. Але хотілося би, щоб їх ( протестів) було менше.

Василь Гацько:

Добре організований та масовий протест може запобігти провокаціям.  Країні дуже потрібен широкомасштабний мирний протест поміркованих сил. Ми добре знаємо і практикуємо протест. Це добрий, здоровий інструмент для захисту своїх прав. Сьогодні хтось має дати прочухану українській владі. Порушення закону стало правилом на рівні топ-високопосадовців країни. Ми зараз ще більше відкатуємось назад.

Будь-які інструменти крім протестів не працюють, навіть консолідована думка громад. Масовий протест неможливо ігнорувати, влада має боятися свого народу.

Віктор Чумак:

Від провокацій до провокацій - революційний шлях. Зараз маніпулювати набагато важче. Ми повинні знайти точки прикладання зусиль у цих протестах. Сьогодні такими точками є декілька питань, самі болючі це ЦВК та зміна виборчого законодавства. Перші визначають, кого ми можемо обрати, друге - як ми їх можемо обрати і хто, у разі перемоги, будуть формувати владу у країні.

Є запит на зміну складу ЦВК - значить люди мають постійно стояти під ЦВК та Верховною Радою.. 100-300 людей. Де нова ЦВК і система виборів?

Женя Кулеба:

Українці - експерти у Майданах.Але ми також маємо навчитись працювати, вчитися вести діалог, комунікувати один з одним і з владою, пропонувати свої ідеї. Робити Майдан постійно - недоречно. Неправильно перекладати усю відповідальнгість на владу країни та міста, ми маємо працювати та допомогати владі. Якщо я прийду та скажу: давайте я вирішу цю проблему - проблема має великий шанс бути вирішеною.

Майдан не вирішення усіх проблем України. Масовий протест це вже неспроможність вести діалог.

Сергій Лещенко:

“Українці не бачать зв’язку між корупцією і своїми кишенями. А бразильцї  - бачать. Тому у нас протести у Фейсбуці, а у Бразилії 200 000 вийшли на вулиці”.

Протест - ознака здорового суспільства. Впливовий фактор змін, будь яка влада чує лише протести. Діалоги у кабінеті ефективні лише якщо немає інтересів у тих, хто сидить у цих кабінетах. Страйк в Україні зник як явище. У Європі страйк показує владі, до чого призводять її дії.

З глядачів: Протести потрібні короткотермінові та чітко сформульовані, нам потрібно об’єднуватися, робити іх меншими, але більш якісними, нам потрібно посилювати горизонтальні зв’язки, щоб ці протести були масовими.

Василь Гацько:

Масовий мирний протест має стати запобіжником для Майдану. Поставити нинішню владу у рамки, встановлені на Майдані. От наприклад вибори до районних рад Києва. Багато хто каже, що вони не потрібні. Але зверніть увагу, як влада їх скасувала! Через підставну фірму, “карманних” суддів і т.д. Ми використали все, але все це не впливає. І от на таке люди вже мають відповідати.

Навколо яких вимог люди можуть об’єднатися та вийти на протест?

Сергій Лещенко:

“Я вважаю, що боротьба з корупцією має стати новою національною ідеєю України”.

Антикорупційна ідея має об’єднувати. А для того, щоб вона об’єднувала, вона має стати частиною великого руху, переважно вуличного. І таки приклади є в Іспанії, Бразилії, Ісландії, Японії. Це двері до побудови успішної країни. Зараз інформація поширюється шаленими темпами, а значить - більше прозорості та відкритості.

Віктор Чумак:

“Чи будуть продовжувати красти у цій країні чи ні? Чи будемо продовжувати давати хабарі чи ні? Є питання, які є причиною політ корупції. Вхід у цю ситуацію  - політична система у країні”.

Потрібна геть оновлена виборча система. Потрібно надати свіжий імпульс  новим партіям та людям.

Женя Кулеба:

“Ідея має бути щирою та зрозумілою. Ідея має зачепити усіх. Треба показати, як корупція у країні зачіпає саме тебе. Чому без подолання рівня корупції неможливі реформи”.

Василь Гацько:

“Зміни у країні залежать від зміни правлячого класу. Якщо люди дотиснуть цей правлячий клас, то зміни підуть значно швидше”.

 

Всі новини