Звернення до Президента України Володимира Зеленського

16:50, 11.10.2019

Новина

 

Звернення до Президента України Володимира Зеленського

Партія ДемАльянс звертається до Президента України Володимира Зеленського з вимогою відтермінувати зустріч “нормандської четвірки” до того часу, поки не буде вироблено чіткого національного бачення щодо деокупації Донбасу, та розширити групу учасників цих перемовин. 

Останні події на міжнародній політичній арені свідчать про зростання впливу Російської Федерації на міжнародну спільноту: повернення Росії до складу ПАРЄ, дискусії щодо повернення Росії до G8, ініціатива з побудови нової безпекової архітектури Європи, а також все більше голосів на підтримку зняття або послаблення санкцій ЄС. Ми знаємо, що на наших союзників здійснюється тиск з вимогою перевести питання Донбасу з рівня міжнародного конфлікту у внутрішньоукраїнському площину. Ми розуміємо, що швидке проведення місцевих виборів на Донбасі якраз свідчитиме міжнародній спільноті, що конфлікт на Донбасі перестав бути міжнародним. Це в свою чергу сприятиме нормалізації відносин з Російською Федерацією, і, зокрема, підсилить можливість зняття санкцій.

 

Ми розуміємо, що такий сценарій був закладений Мінськими угодами, але хочемо нагадати Президенту Зеленському, що Мінські угоди не мали підтримки серед українського суспільства і в 2015 році.

З огляду на вищевикладене, партія ДемАльянс вимагає відтермінувати чергову зустріч “Нормандської четвірки” і пропонує таку послідовність дій: 

1. Оскільки, Мінські домовленості та “формула Штайнмаєра” не враховують національних інтересів України, потрібно виробити національне бачення по деокупації Донбасу. На основі цієї позиції Президент України повинен запропонувати нову формулу по деокупації.

2. “Нормандській зустрічі” повинна передувати ретельна дипломатична робота за участі ключових українських дипломатів, послів та дипломатичних установ Міністерства закордонних справ України. 

3. Сьогодні Нормандський формат передбачає чотиристоронню зустріч представників України, Німеччини, Франції та Росії. ДемАльянс твердо переконаний, що склад сторін має бути розширений. Подальші переговори мають відбуватися також за участі США та Великої Британії. 

Лише після вироблення національного бачення по деокупації, ретельної дипломатичної роботи та розширенню складу учасників Президент України може пропонувати дату наступної зустрічі “нормандського формату”. 

Всі новини