Жодних штрафів за проживання не за місцем реєстрації не вводилось, - юрист ДемАльянсу

13:31, 22.04.2016

Новина

Останніми днями у ЗМІ поширюється інформація про те, що громадян України нібито збираються штрафувати за проживання не за місцем реєстрації. Юристка ДемАльянсу Марія Осипчук розібралась в цьому питанні.

- “У Постанові КМУ №207 від 2 березня 2016 року, на яку посилаються ЗМІ, не зазначено жодних норм про штрафування тих, хто не проживає за місцем реєстрації. Жодного слова про штрафи в постанові немає”, зазначає вона.

П. 7. Постанови визначає: “Реєстрація місця проживання здійснюється тільки за однією адресою. У разі коли особа проживає у двох і більше місцях, вона здійснює реєстрацію місця проживання за однією з цих адрес за власним вибором. За адресою зареєстрованого місця проживання з особою ведеться офіційне листування та вручення офіційної кореспонденції”.

З цього виходить, що громадяни мають право реєструвати ту адресу, яку вважають за потрібне, навіть якщо проживають в іншому місці.

Проте є певні обмеження для конкретних категорій осіб. Це особи, які не проживають за зареєстрованим місцем проживання більше одного місяця і які мають невиконані майнові зобов’язання, накладені в адміністративному порядку чи за судовим рішенням, або призиваються на строкову військову службу і не мають відстрочки, або беруть участь у судовому процесі в будь-якій якості.

В такому випадку ці особи зобов’язані письмово повідомити відповідному органу реєстрації про своє місце перебування.

Всі новини