Заява щодо призначення нового уряду

20:58, 30.08.2019

Новина

Вчора країна отримала нового прем’єр-міністра та новий уряд, в основі формування якого було закладено технократичний підхід. Ми не сумніваємося у професійних якостях Олексія Гончарука, та дотримуємося позиції, що саме технократичний уряд здатен провести непопулярні, але необхідні для виживання та розвитку країни реформи.

Водночас, тенденції, які могли б стати позитивними для країни повністю перекреслені наступними неприпустимими подіями:

1) Відсутність виступів більшості кандидатів на міністерські посади перед голосуванням. Зважаючи, що саме Кабінет Міністрів України в парламентсько-президентській республіці керує країною, призначенню кожного міністра мали передувати їх виступи з трибуни Верховної Ради. Ми прагнемо жити у демократичній країні, а отже суспільство має право знати, які плани дій пропонуються у відповідних галузях кандидатами на міністерські посади. Важливим це було також з огляду на повну закритість процесу пошуку та відбору кандидатів – все здійснювалося у кулуарний спосіб, який суперечить заявам влади щодо побудови якісно нової країни.

2) Звільнення Уляни Супрун. Уляна Супрун без перебільшення показала себе найефективнішою реформаторкою попереднього уряду. Побороти фармацевтичну мафію та корупцію у закупівлі ліків, розпочати відхід від радянської системи охорони здоров’я ще не вдавалося нікому. Ми переконані, що саме Уляна Супрун мала всі підстави залишитися в уряді.

3) Перепризначення міністром МВС Арсена Авакова. Нова владна коаліція залишила в уряді Арсена Авакова, який відповідальний за провал реформи МВС, тотальну корупцію у відомстві, покривання вбивць громадян України, у тому числі активістів, яким не байдужа доля країни. Новообрані депутати показали свою недалекоглядність та нерозуміння, що в країні, де не забезпечуються основні права людини, зокрема не захищаються життя та власність, справжні реформи у будь-якій сфері неможливі.

ДемАльянс закликає парламентську більшість негайно звільнити Арсена Авакова з посади міністра МВС та внаслідок широкої суспільної дискусії призначити людину, спроможну реформувати ключове у питаннях захисту прав людини відомство. Також ми закликаємо новий уряд гарантувати, що медична реформа, розпочата Уляною Супрун буде продовжена та успішно завершена.

Всі новини