​Заява ДемАльянсу щодо підвищення плати за підключення до електромережі

11:21, 06.02.2017

Новина

Маховик знищення малого та середнього бізнесу набирає нових обертів. Сплав великого олігархічного капіталу та корупційних чиновників знайшов новітню форму тиску на середній клас, який із останніх сил намагається вижити в умовах зруйнованої інфраструктури та слабкої економіки. Тепер об’єктом атаки енергетичних олігархів Ахметова, Григоришина, Суркіса стали новостворені підприємства середнього та малого бізнесів, або такі, які проходять розширення та модернізацію.

31 січня чиновники Національної комісії, що здійснює Державне регулювання у сферах енергетики  та комунальних послуг(НКРЕКП) та особисто її керівник чиновник-мільйонер Дмитро Вовк на своєму засіданні прийняли постанову "Про затвердження величин питомої вартості нестандартного приєднання електроустановок до електричних мереж на 2017 рік". За нею вартість за нестандартне приєднання до електричних мереж тепер складає 3,7-11,3 тисяч грн/кВт, що в середньому у шість разів вище за тарифи, які діяли до того.

До прийняття таких змін обґрунтовані тарифи були взагалі відсутні, що не дозволяло споживачам завчасно обрахувати вартість нестандартного підключення. А постачальникам електроенергії, власниками яких є відомі представники великого бізнесу -  давало широкі можливості на власний розсуд встановлювати вартість підключення. Поширеними були ситуації, коли вартість підключення перевищувала вартість всього інвестиційного проекту, що змушувало інвесторів відмовлятись від вкладання грошей у бізнес. Саме корупційні ризики і надвисока ціна за нестандартне підключення є одним з головних бар’єрів для розвитку бізнесу та створення нових підприємств.

НКРЕКП прийняло нищівне для бізнесу рішення, яке замість спрощення життя підприємців, збільшення інвестиційної привабливості - тільки поглибило проблему. Раніше, у середньому, плата на 1 кВт трималась на рівні 1-2 тисячі гривень. Після змін, середній рівень плати складає близько 6-9 тисяч гривень за 1 кВт. З урахуванням необхідних для роботи підприємств потужностей, це складатиме мільйони гривень переплат.

У Комісії переконані, що це рішення “забезпечить стійке функціонування ринку послуг із приєднання електроустановок до мереж і дозволить покращити позиції України в рейтингу Doing Business”. Але з такими розцінками, підключення до електромережі стане надто розкішним задоволенням для бізнесу та вдарить по багатьох галузях підприємництва. Жоден інвестор не вкладатиме гроші в Україну, де банальне підключення до електромережі коштує більше, ніж увесь проект.

Така ситуація на руку олігархам, які продовжить знищення середнього класу для “зачистки” бізнес-простору країни, продовження рейдерства та перерозподілу власності на свою користь.

ДемАльянс вважає, що встановлення плати за нестандартне підключення до електромереж на такому рівні не усуває корупційні ризики, а створює їх. Нові тарифи значно погіршують становище споживачів, а для ряду нових бізнесів унеможливлюють підключення взагалі.

Ми закликаємо НКРЕКП невідкладно скасувати прийняту постанову й встановити обгрунтовані тарифи на адекватному для споживачів рівні.

Всі новини