Позиція ДемАльянсу щодо політики по поверненню окупованих територій

18:36, 04.10.2019

Новина

ПОЗИЦІЯ ДЕМАЛЬЯНСУ ЩОДО ПОЛІТИКИ ПО ПОВЕРНЕННЮ ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЙ
 
Російська Федерація є країною-агресором. І будь-які домовленості чи угоди, надиктовані країною-агресором є неприйнятними. Україна опиняється в патовій ситуації, бо погодитися на чужі умови - це піти на компроміс із державними інтересами, не підписати - поставити під загрозу втрати міжнародної підтримки.
 
Україна має сама формувати ці угоди і формули. Виходячи зі своїх національних інтересів. Попередня влада не спромоглася розробити чіткої державної політики по поверненню окупованих територій. Нова влада стає на ті ж граблі.
 
Ми твердо переконані, що формуванню і підписанню будь-яких документів, що стосуються внутрішніх справ України, повинно передувати вироблення державної позиції.
 
Партія Демальянс бачить державну політику щодо окупованих територій наступним чином. І ми пропонуємо всім партіям дати відповіді на запитання, що викладені нижче. Без маніпуляцій і розгойдувань суспільства в своїх власних політичних цілях.
 
 
1. Як ДемАльянс характеризує збройний конфлікт на сході України?
Це - Збройна агресія Росії.
 
2. Якою, з погляду ДемАльянсу, має бути подальша доля тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей?
Ці території мають бути повернуті, але управління ними на перехідний період має здійснюватися військово-цивільними адміністраціями, дія окремих нормативних актів має бути призупинена, повноваження окремих органів та деякі права мають бути тимчасово призупинені.
 
3. Яким шляхом, з погляду ДемАльянсу, має відбутися відновлення суверенітету на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей?
З допомогою як військових, так і політико-дипломатичних заходів. 
 
4. Як ДемАльянс ставиться до подальшої долі Мінських угод?
Процес реінтеграції тимчасово окупованих територій Донбасу не потребує спеціальних угод. Відновлення територіальної цілісності має відбуватися всіма наявними засобами відповідно до Конституції та чинного законодавства.
 
5. Ставлення ДемАльянсу до амністії жителів тимчасово окупованих територій, підозрюваних у скоєнні злочинів?
Мають бути амністовані всі, крім тих, хто скоїв тяжкі злочини, брав участь у організації незаконного референдуму, входив до керівних органів окупаційних структур влади та учасників незаконних збройних формувань.
 
6. Чи доцільно, на думку ДемАльянсу, після деокупації тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей обмежувати виборче право громадян, які проживають на цих територіях?
Так, треба обмежити право жителів цих територій обиратися та бути обраними протягом перехідного періоду, терміни та умови завершення якого мають бути законодавчо визначеними.
 
7. Які кроки, на думку ДемАльянсу, здатні створити достатні підстави для можливого проведення виборів в окремих районах Донецької і Луганської областей (чи достатньо формули Штайнмаєра)?
Ні, не достатньо. Мають відбутися повне припинення вогню, виведення з тимчасово окупованих територій російських військ, роззброєння незаконних збройних формувань, повне відновлення контролю над кордоном, повне відновлення діяльності державних органів влади та місцевого самоврядування.
 
8. Хто, на думку ДемАльянсу, має бути суб’єктами перемовного процесу щодо врегулювання конфлікту на сході України?
Це мають бути переговори з участю України, США, Німеччини, Франції, Росії та Великої Британії.
 
9. Як ДемАльянс ставиться до можливості тимчасового міжнародного управління деокупованими територіями в разі їх звільнення?
Участь міжнародної спільноти має обмежитися наданням цільової фінансової допомоги для відродження Донбасу.
 
10. Чи вважає ДемАльянс виправданим режим економічної блокади тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей?
Де-факто режим економічної блокади не діє, потрібні додаткові заходи, спрямовані на посилення контролю за дотриманням блокади та жорстку боротьбу із незаконним обігом товарів і вантажів.
 
11. Чи вважає ДемАльянс ефективною діяльність «нормандської четвірки»?
«Нормандська четвірка» не буде ефективною, доки до її складу не увійдуть США та Велика Британія.
 
12. Як ДемАльянс оцінює закон «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях»?
Цей закон жодним чином не впливає на розвиток подій на Донбасі.
 
13. Якою, з погляду ДемАльянсу, має стати подальша доля окупованого Криму?
Він має бути повернений з допомогою політико-дипломатичних зусиль.
 
14. Чи вважає ДемАьянс доцільним скасування закону «Про створення вільної економічної зони «Крим» та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України»?
Так, тому що цей закон легалізує торгівлю з окупантом і шкодить національним інтересам України.
 
15. Чи буде ДемАльянс голосувати за закріплення в Конституції національно-територіальної кримськотатарської автономії?
Ні, тому що Україна — унітарна держава, і всі регіони повинні мати рівні права.
 
16. Як ДемАльянс ставиться до можливості розірвання дипломатичних відносин із Росією?
Позитивно, тому що дипломатичні відносини з агресором неприйнятні.

Всі новини