Політична резолюція партії ДемАльянс

18:42, 19.11.2016

Новина

Публікуємо прийняту ХІІ З'їздом ДемАльянсу Резолюцію про ситуацію в країні. Даний текст також буде розісланий політикам та чиновикам найвищого рангу.

Політична резолюція партії ДемАльянс

Через три роки після початку Революції гідності Україна потерпає від корумпованої влади. Кроки на шляху реформ є, але їх швидкість та якість не відповідають очікуванням суспільства, яке сформувало запит на чесну владу з нульовою толерантністю до корупції.

Початок роботи нових антикорупційних органів, електронне декларування статків чиновників, реформа “Нафтогазу”, запуск електронних закупівель ProZorro – це суттєві, але недостатні кроки для того, аби говорити про досягнення точки неповернення в українських реформах.

Укладення Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом, отримання згоди на безвізовий режим з країнами Шенгенської зони, стійка підтримка в суспільстві ідеї європейської та євроатлантичної інтеграції вказують на якісні зміни геополітичного вектору України, що стало можливим внаслідок усунення режиму Януковича в лютому 2014 року.

Водночас представники влади часто не відповідають новій якості політики. Ключові державні інституції залишаються залежними та нереформованими: Конституційний суд, Центральна виборча комісія, Генеральна прокуратура, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Анонсована півтора роки тому політика “деолігархізації” провалена, натомість за мовчазної згоди Президента України його оточення розбудовує численні корупційні схеми. Політичні прислужники режиму Януковича, правоохоронці та судді, які вчинили злочини під час Майдану, досі не покарані. Владу залишають реформатори, відбувається наступ на політиків і активістів, що провадять антикорупційну діяльність. Призначення на посади в державній службі через конкурси стали формальністю та маніпулються з метою призначення владною верхівкою на ключові посади в державі "своїх людей".

Партія “ДемАльянс” закликає провести реформу виборчого законодавства. Чинна система виборів, яка дозволила Віктору Януковичу узурпувати владу, а Петру Порошенку побудувати корупційну вертикаль, унеможливлює оновлення української політики.

Партія “ДемАльянс” наголошує на необхідності збереження незалежності новостворених антикорупційних органів. Ми також вважаємо неможливим будь-яку реформу правоохоронної системи без перезавантаження Генеральної прокуратури, яка має стати головним захисником законності в державі, а не ще однією філією Адміністрації Президента з обслуговування політичних забаганок своїх кураторів.

Партія “ДемАльянс” наголошує, що в умовах парламентсько-президентської республіки саме Верховна Рада має стати центром вироблення політики та ухвалення рішень, а єдиним запобіжником від популізму має стати потужне громадянське суспільство, зусиллями якого Україна досягнула певного прогресу на шляху ухвалення реформаторських ініціатив.

Партія “ДемАльянс” вимагає від політиків старої формації, заплямованих корупцією, причетних до провалів новітньої історії України, вийти з гри та відкрити політичний простір для нового покоління. 

Партія “ДемАльянс” також закликає Президента Петра Порошенка відмовитися від ідеї балотування на другий термін задля того, аби решту каденції присвятити справжній боротьбі за зміни, а не боротьбі за політичні дивіденди, яка неминуче зробить його заручником популізму та угодником олігархічних кланів.

Всі новини