НКРЕКП продовжує обслуговувати інтереси олігархічних монополій, – Максим Черкасенко

11:36, 05.04.2017

Новина

«Єдина реальна мета запровадження абонплати за газ - задоволення непомірних апетитів облгазів - посередницьких структур, що контролюються одіозним олігархом Фірташем та надають послуги транспортування газу споживачам, використовуючи державні газорозподільчі мережі», - заявив член Правління ДемАльянсу Максим Черкасенко.  

На думку політика, анонсоване НКРЕКП рішення про можливе призупинення введення абонплати за користування газовою інфраструктурою стало можливим лише після тиску громадянського суспільства. 

«Дії НКРЕКП викликали величезний суспільний резонанс, який наклався на існуюче значне незадоволення завищеними тарифами на електроенергію та схемою «Роттердам плюс». Саме тому, НКРЕКП не придумало нічого кращого, ніж перекласти тягар абонплати на державу, на платників податків, пропонуючи Кабінету Міністрів забезпечити компенсацію витрат населення на оплату абонентської плати за користування газовою інфраструктурою за рахунок житлових субсидій, - пояснив член Правління ДемАльянсу.

Проте, на думку політика, закладена у бюджеті сума для виплати субсидій в розмірі 51 млрд грн не в змозі забезпечити компенсацію вартості житлово-комунальних послуг для 9 з 15 млн українських сімей, тому ця спроба навряд чи буде реалізована.

«Висновок невтішний – НКРЕКП так і не став незалежним регулятором ринку, від якого суспільство може очікувати прозорих і справедливих тарифів. Комісія продовжує обслуговувати інтереси олігархічних монополій від енергетики, все більше запускаючи їх брудні щупальця у кишені громадян. Як напряму, у вигляді завищених непрозорих тарифів, так і з використанням схеми субсидій, коли десятки мільярдів гривень платників податків через бюджет перерозподіляються на користь енергетичних олігархів Ахметова та Фірташа», - резюмував Максим Черкасенко.        

Всі новини