ДЕМАЛЬЯНС вимагає звільнити суддю Рудюка О.Д, який чинив репресії проти активістів

21:35, 06.06.2015

Новина

Політична партія «ДЕМАЛЬЯНС» вимагає від парламенту звільнити суддю Олексія Рудюка, який наприкінці травня 2015 року був призначений суддею Вишгородського суду безстроково. ДемАльянс наголошує, що цей суддя в 2013 році засудив на 7 діб арешту голову Київської організації ДемАльянсу Максима ПАНОВА за проведення пікету під резиденцією Януковича «Межигір’ям».

«Система очищення влади дає збої, а формування суддівського корпусу шокує. Суддя Рудюк замість того, щоб бути звільнений з ганьбою чи навіть засуджений, був нагороджений парламентом безстроковим обранням. Така людина не може бути суддею. Вона зганьбила себе участю в репресіях проти активних громадян, та не має жодного морального права видавати рішення іменем України. Якщо парламент не виправить цю помилку, це буде означати, що нинішні політики повною мірою розділяють погляди судді Рудюка та є послідовниками політики Януковича» - зазначив голова партії ДемАльянс Василь ГАЦЬКО.

ДемАльянс наголошує, що окрім незаконного засудження представників партії, суддя Рудюк О.Д. також приймав політично вмотивовані рішення щодо активістів інших громадських організацій та рухів, які боролись з режимом Януковича.

Нагадаємо, на весні 2013 року політична партія «ДЕМАЛЬЯНС» хотіла провести пікет під резиденцією Віктора Януковича. Суд заборонив цю акцію протесту мотивуючи тим, що в цей час будуть ліквідовуватись наслідки паводку. Активісти партії приїхали під «Межгір’я», щоб пересвідчитись в цьому та зафіксували що ніяких робіт не відбувається. На виїзді з Нових Петрівців активістів затримала міліція, а керівник Київської організації ДемАльянсу Максим ПАНОВ був арештований судом на 7 днів.

За свідченнями Панова, слідчі переписували протокол його затримання прямо в його присутності, а суддя Рудюк О.Д. надавав їм роз’яснення, що потрібно писати, щоб він міг прийняти рішення про арешт.

Арешт Максима ПАНОВА став поштовхом для нових пікетів під Межигір’ям та відділком міліції, на які режим Януковича відповів кримінальним переслідуванням та залякуванням активістів партії та громадських діячів і журналістів, які тоді підтримали ДемАльянс.

Наразі в Європейському суді з прав людини розглядається позов щодо цієї ситуації.

Всі новини