Провал реформи ЖКГ?

Блог

Все почалося з того, що я захотів створити ОСББ у своєму будинку.

Згідно з законом про створення ОСББ, ініціативна група має попередити 100% власників. Проте все виявилося не так-то й просто, адже спочатку цих власників треба знайти.

Згідно з п.4 ст.6 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» передбачено право співвласників «безоплатно одержувати інформацію про суб’єктів власності на всі квартири та нежитлові приміщення у багатоквартирному будинку і площу цих квартир та приміщень у порядку і межах визначених законом».

Але межі у кожному БТІ України визначають на свій розсуд. У Харкові на всі мої запити через різних розпорядників інформації, БТІ лише посилалося на закон про захист персональних даних – мовляв, ні, ніякої інформації ні про власників, ні про житло надати не можемо.

Запит до КП "Жилкомсервис",  Відповідь..

Запит до Департаменту ЖКГ,  Відповідь..

Запит до  БТІ,  Відповідь..

Запит до Харківської міськради,  Відповідь..

 

Попри те, що є спеціальне роз’яснення Мінрегіону, в якому йдеться, що бюро технічної інформації мають усі правові підстави надавати сусідам інформацію про прізвище ім’я по батькові власника квартири та її площу.

 

Я надсилав скаргу до Міністерства регіонального розвитку,  влаштовував акції протесту, звертався до мера… Але результату так і не домігся: списків по моєму будинку як не було, так і нема, ОСББ не створено, реформа в окремо взятому будинку буксує…

У зв’язку з історією боротьби за ОСББ, у мене  виникло кілька запитань:

- А в принципі: чи є успішною реформа ЖКГ?

- У яких містах влада допомагає створювати ОСББ або хоча б не заважає?

Для свого дослідження я визначив три критерії:

Скориставшись сайтом «Доступ до правди» , я надіслав свої запитання у 39 міст України – обирав обласні центри та великі міста. Отримав 21 відповідь.

Результатом стала інфографіка:

Висновки з неї такі: серед тих міст, які надіслали відповіді, найкращі результати створено у Павлограді, Бердянську, Вінниці, Хмельницькому.

Але найбільше ОСББ по Україні створено в Одесі. Але, що показово, в процентному відношенні кількість новостворених ОСББ становить біля 1% загальної кількості багатоквартирних будинків. І це, на жаль, демонструє реальний стан реформи ЖКГ в Україні.

 

Скориставшись цією інфографікою  та розробивши проект змін до ЗУ ”Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку”, я зветнувся до Бабак Альони Валеріївни - одного з розробників цього закону, до Зубко Геннадія Григоровича - Віце-прем’єр-міністру — Міністру регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України та до Гройсмана Владимира Борисовича - Прем'єр-міністра України, з проханням розрубати цей Гордіїв вузол, але ні відповіді, ні реакції немає.

Приєднуйтесь, надсилайте запити, пишить про свої перепони у Міністерство, тільки разом ми зрушимо з мертвої точки цю реформу.


 

Андрій Кисельов, “ДемАльянс”, Харків.