18й номер УДАРу в Київраді вкрав майже 25 мільйонів гривень?

Блог

До Київради VII скликання під 18 номером списку партії «УДАР» зайшов головний лікар Київського міського пологового будинку № 5 Макаренко Михайло Васильович.

Демократичний Альянс вирішив розібратись, що це за людина. Я направив відповідні запити щодо роботи його лікарні, й отримав відповіді на них.

Отож, як видно з першої відповіді на інформаційний запит, в 2013 році в цьому пологовому будинку було народжено 4358 дітей. При цьому, із бюджету міста було виділено на роботу установи 26,6 млн. грн. Як бачимо з другої відповіді на запит, ця сума включає зарплати, медикаменти, харчування, послуги, зокрема комунальні та видатки на «залатування дір» перед зимою.

Окремою статтею іде сума власних надходжень, зокрема у грошовій формі в розмірі 0,3 млн. грн. Кожен, хто хоч раз стикався з нашими лікарнями, знає про її недофінансованість. Отож, Департамент охорони здоров’я КМДА наполегливо рекомендує медичним закладам збирати з пацієнтів так звані благодійні внески. Саме ці внески і є власними надходженнями у грошовій формі, які ми з вами знайшли у відповіді на запит.

Якщо опитати молодих мам, що народжували в Києві, і зокрема в п’ятому пологовому будинку, то такса за роботу лікаря коливається від 500 до 1000 (в залежності від складності пологів), проте більшість називає суму в 700 доларів. Це окрім того, що пацієнти також за свій кошт купують всі необхідні ліки, пелюшки тощо.

Тож, проведемо деякі розрахунки. Щоб було простіше, візьмемо за розрахункову вартість пологів суму в 700 доларів США. Перемножимо її на кількість народжених в 2013 році дітей та на середній курс американської валюти, який тоді був близько 8,2 грн за одну умовну одиницю.

Виходить, що за 2013 рік, Київський міський пологовий будинок № 5 зібрав з молодих сімей близько 25 млн. грн. Як ми пам’ятаємо, на спецрахунки у вигляді благодійних внесків було покладено лише 0,3 млн. грн., з чого випливає, що близько 24,7 млн. осіло в кишенях головного лікаря пологового будинку пана Макаренко та його лікарів.

Звертаємо також увагу, що якби всі 25 мільйонів були офіційно проведені через бухгалтерію, то їх би майже вистачило на річне фінансування цього пологового будинку, адже всього Київрада дала на нього в 2013 році 26,6 млн. гривень.

Насправді, ці розрахунки могли б шокувати ще більше, якби ми їх не спрощували, і врахували й інші послуги цієї установи, окрім пологів, за які існує окрема такса, яка так само осідає в кишенях, і не лягає на рахунки лікарської установи.

Тож, постає питання, які саме зміни, обіцяні Кличком під час його виборчої кампанії, мають початися з Києва, якщо за списками його партії зайшли люди, що крадуть близько 25 мільйонів щороку?

18й номер УДАРу в Київраді вкрав майже 25 мільйонів гривень?