Підземна інфраструктура столиці: Київ потоне чи провалиться?

15:17, 07.08.2015

Новина

Кияни постійно стають свідками, як київські дороги по частинах провалюються під землю. Великі ями та потоки води, що виходять назовні, завдають збитків не тільки комунальним службам, а й руйнують приватне майно киян.

Так, нещодавно, жителі столиці стали свідками масштабного провалу по вулиці Борщагівській. Тепер на місці аварії потрібно відремонтувати 120 метрів каналізаційного колектору, який служив для водовідведення трьох районів Києва: Святошинського, часткового Солом‘янського та Шевченківського.

Такі провали є наслідком повного зношення підземної інфраструктури столиці.

Чи є перспектива у Києва перетворитися на поверхню місяця з кратерами замість доріг, чи заповнити вулиці стічними водами?

Обговорити таку ситуацію київський ДемАльянс запросив на відкритий діалог експертів, зокрема:

Наталію Іванчук прес-секретаря Київводоканалу;

Михайла Сторожука, дигера (дослідник підземель), природозахисника;

Ірину Міхальову, заступницю Голови КМТО партії ДемАльянс.

Модератором дискусії виступив Олесь Ковальчук, шеф-редактор Телеканалу ТВі

Запрошені до участі представники київської влади вкотре відмовились від відкритого діалогу з киянами та не з’явились на дебатах.

Про стан підземної інфраструктури столиці та на що виділяються кошти з міського бюджету

Під час відкритих дебатів прес-секретар Київводоканалу повідомила, що близько 30% мереж, що знаходяться у власності підприємства, вичерпали свій нормативний ресурс експлуатації. Більшість колекторів прокладалися в 60-70 роках минулого століття, а в середині 90-х років більшість з них почали виходити з ладу. Ситуація, яка сталася на Борщагівському колекторі, тому підтвердження.

«Найбільш аварійна ділянка - це 120 метрів від місця пошкодження, потрібно ремонтувати. Ми замовили нову трубу з Німеччини. До першого вересня планується завершити аварійно відновлювальні роботи»,- прокоментувала представник Київводоканалу.

«Для того, щоб тримати каналізаційне господарство в належному стані, потрібно щороку вкладати кошти в дані мережі»,- додала Наталія Іванчук.

Поки над киянами зависла невидима загроза постійного провалля, програми, які могли б частково зменшити ризики сьогодні майже не фінансуються.

«З середини 90 років почали затверджуватись програми з заміни та ремонту колекторів. На початку 2000-х років фінансування відбувалося на рівні 300-500 млн. грн. щороку і це давало можливість ремонту та заміни 20-30 км. мереж. З 2008 року фінансування відбувається загалом на рівні до 10%, деякі програми фінансуються на рівні 0,5% від запланованого», - прояснила ситуацію Наталія Іванчук.

Та столична влада вибрала головним пріоритетом розподілу грошей платників податків - швидкий результат, який би кияни оцінили відразу.

«У нас не має на сьогодні пріоритету, куди витрачати гроші першочергово. Сьогодні видатки здійснюються в ручному режимі. ДемАльянс виступає за підхід до розподілу бюджету з врахуванням інтересів громади міста. В світі є міста, в яких до 20% бюджету витрачаються за пріоритетами, які проговорені і визначені громадою. У нас є міський голова, його більшість, і є монополія на здійснення видатків з бюджету. Кошти з бюджету витрачаються на догоду популістичним інтересам конкретної політичної сили. Кличко сьогодні наслідує приклад Геннадія Кернеса, коли кошти платників податків витрачаються для того, щоб отримати швидку впізнаваність або підтримку виборців», - прокоментував ситуацію Василь Гацько, голова фракції «ДемАльянс» у Київраді, член бюджетної комісії.

До уваги Киян! Дігери попереджують про можливі масштабні провали

Під час діалогів дигер Михайло Сторожук поділився спостереженнями власної команди, яка досліджує київське підземелля. Загалом склали список з 13 адрес, де скоро можуть статися масштабні аварії, та просив звернути увагу влади, преси та киян, аби уникнути жертв та великих збитків.

«Я розповім лише про ті комунікації, які досліджує наша команда. Це штольні, дренажні системи, ливневі колектори Київавтодору», - зазначив Михайло Сторожук.

Виноградар, перехрестя пр. Василя Порика та пр. Правди. Колектор зливної каналізації.

За словами дигера, в 2009 році, коли встановлювали рекламний щит, від великої маси землі, труба, що проходила 6 метрів під землею, сплюснулась та тріснула. Зараз тримається на шматках арматури.

«Ця арматура поступово ржавіє та руйнується. Київавтодор про ситуацію знає, з 2011 року ми активно пишемо звернення, що провалиться перехрестя та постраждають люди, дій не має. Тому що це не центр міста», - зазначає Михайло Сторожук.

«У центрі була схожа ситуація по вул. Мечникова та вул. Лесі Українки. На цьому перехресті був колектор висотою 4 метри. Він рухнув та впала одна з балок зводу. Ми це помітили, звернулись в адміністрацію. Як наслідок, вони підперли балку шваброю. Звернулися повторно, що потрібно зробити нормальну підпірку, через рік все встановили. Така ж ситуація була під Хрещатиком: по центру з’явилась величезна яма в цегляному дні колектора. Колектор повис у повітрі. Тільки після того, як приїхали журналісти та відзняли цю ситуацію, Київавтодор відремонтував», - додав Михайло.

Вулиця Сирецька, де пролягає цегляний колектор.

«Ми попередили, що буде провал, але нас не стали слухати. В минулому році колектор таки зруйнувався, з’явилась воронка діаметром 25 метрів, глибиною 10 метрів. Воронка знаходиться в промзоні по вул. Сирецькій. Вона розширюється, зараз вже близько 40 метрів», - Михайло Сторожук

Контрактова площа 12. Під тротуаром є колектор висотою 1 метр. Колектор також з цегли, побудований у 1900 році. Тротуар висить у повітрі, тримається тільки на піску та щебні.

Перехрестя вул. Старонаводни́цької та Дружби народів. Відбувається будівництво будинку для суду. Яма може бути 2 на 3 метри, глибиною 10 метрів, а шматок будівництва може провалитись.

Вулиця Єреванська 30. На глибині 15 метрів, проходить зливовий колектор, діаметром 1.5 метрів. Одна із стінок тріснула та покосилась, а згори дитячий майданчик.

Поряд на Єреванській 14, є великий розмив під землею, на глибині 12 метрів є печера, а зверху росте тополь.

Вулиця Чорноморська, маленька вулиця на промзоні, тріснула плита колектора, висить у повітрі на ржавій арматурі. Коли проржавіє арматура, вулиця провалиться.

Вулиця Урицького 38, навколо дороги розмило ґрунт.

Вул. Марини Раскової 52-54, цегловий колодязь фактично розвалився.

На Одеській площі під дорогою проходить колектор великого діаметру, бетонна балка колектору зламана, провисла на арматурі.

Вулиця Антоновича, тиждень назад рухнула секція труби.

«В’їзд на ринок висить у повітрі. Краще там не ходити. Через тиждень-два буде гроза, дощі, буде провал. Очікуємо, що глибина провалу буде 3-4 метри», - коментує Михайло Сторожук.

Дигер також зазначив, що це лише одна проблема, що стосується провалів. Також є проблема екологічна, що стосується стоків.

«Є випадки, коли каналізаційні води потрапляють в Дніпро на пряму. Такі випадки не одиничні. Це в більшості приватний сектор. Вони роблять підключення до лежневих колекторів. Найбільший приклад - це Совські ставки. Вода в цих ставках на 90% складається з фекалій. Це викиди з вулиці Мистецької та Гвардійської, які викидають у зливовий колектор», - прокоментував Михайло.

Представники Київавтодору повинні спускатися хоч раз в місяць до колектору і робити відповідні висновки. Але крім дигерів ніхто це не робить.

Позиція ДемАльнсу

«Вже кілька років дигери самостійно досліджують київську підземну інфраструктуру, влада реагує тільки тоді, коли відбувається аварія. Таким чином у столиці є перспектива або перетворитися на поверхню місяця з кратерами, або на «гівняну» Венецію», - коментує ситуацію Ірина Міхальова.

ДемаАльянсівка також зазначила, що найкраща піар-кампанія для мера - це виділяти гроші не на рекламу, а проводити необхідні столиці ремонтні роботи.

«Ми бачили передвиборчу кампанію мера та його політичної сили, було витрачено грошей не менше, ніж на будівництво кількох колекторів. Була б краща агітація, якби вони вкладали кошти у ремонт мереж», - Ірина Міхальова.

Окрім того, заступниця Голови КМТО повідомила, що ДемАльянс буде вимагати від мера провести службове розслідування щодо постійних дорожніх провалів у столиці.

«Вчора сказав мер, що в усьому винна фіктивна децентралізація. Я хотіла б процитувати мерську програму. Там в 5 пункті про інфраструктуру зазначено, що мер зробить все належне для відновлення інфраструктури. А зараз виходить, що ми не будемо залучати ніяких коштів, ніяких грантів, і чекаємо, що Порошенко чи Яценюк дадуть нам децентралізацію, і з якогось міфічного бюджету будуть виділені кошти на проведення ремонтних робіт», - зазначає Міхальова.

«Всі факти, які сьогодні були оприлюднені, ми донесемо до мера, фракція ДемАльянс у Київраді зробить усе, щоб про ці проблеми, які озвучили експерти, почула влада в столиці, щоб надалі вони займалася не лише лавочками», - підбила підсумки Ірина Міхальова.

Всі новини