"Діалоги про місто": Хаос та корупція київських парковок

19:16, 14.08.2015

Новина

“Влада керує Києвом без залучення громади для обговорення проектів змін на краще. Тож як нам жити у нашому місті? “

Цього четверга кияни, гості міста, депутати Київради та громадські активісти зібралися у парку ім. Шевченка на традиційні “Діалоги про місто”, які організовує та проводить “Демократичний Альянс”.

Темою для обговорення стали автомобільні парковки, паркування машин у місті та чим це загрожує Києву у перспективі. На початку, модератор цих Діалогів Іван Лукеря зазначив, що під час прогулянок містами Європи, не відчуваєш тиску машин, хоча вони там, безумовно, стоять. У Києві зовсім інакше: машинами заставлені усі тротуари, газони, навіть пішохідні зони. Така ситуація нівечить вигляд міста, створює небезпечні для життя ситуації для пішоходів та забруднює екологію.


Отже, чи існує проблема з паркування у міст Києві і як її вирішити? Важливо зазначити, що лише київська влада має право розміщувати парковки у місті. Послухаємо, що про це скажуть депутати Київради:

Олексій Гриценко, “ГромПозиція”:

“Проблема з парковками є і в Європі, проте, вона набагато краще вирішується. У нас все лежить у сфері законодавства. Прийнята, проте, через бездіяльність Київтранспарксервісу, не діє, Концепція Паркувального Простору. На балансі цієї організації є багато парковок, але, як не дивно, основний дохід іде з нічних паркувань. Денні парковки - збиткові. Немає систем контролю, та і сам контролюючий орган не працює”.

Ігор Астахов, голова ГО “Європейські парковки – європейській столиці”:

“Наразі я можу сказати лише одне: Київтранспарксервіс не працює на киян жодним чином. У мене є пропозиція: нехай кожен автовласник заплатить 200грн на рік і буде безкоштовно стояти вдень на всіх парковках міста. Ще 400 - і стій собі вночі. Давайте підемо на зустріч киянам, от і все”.

Важлива ремарка: ми запрошували сьогодні на Діалоги голову КП “Київтранспарксервіс” Володимира Першина, проте, він не прийшов.

Максим Гапчук, “Самопоміч” (перший справа):

“Зараз проблема парковок це більше не для автомобілістів, а для пішоходів. Подивіться на тротуари, які заставлені машинами! 80%  нової Концепції це стара Концепція, яка була прийнята 3 роки тому і не принесла жодних результатів. Нова ж немає сенсу без акценту на пішоходах. Я також не знаю, як можна збільшити кількість паркомісць у 5 разів”.

Ще она слушна теорія - обмежити заїзд автомобілів у центр міста, дозволити паркувати машини не довше, ніж на 4 години та встановити вищий тариф за парковку. Проте, звідси випливає інша величезна проблема - корупція.

Усі ми знаємо молодих людей, які дивляться за парковками в Києві і збирають плату за те, що машина там стоїть. Вони змушені працювати на вулиці у любу погоду та отримувати мізерну зарплатю лише через те, що в Києві майже не має паркоматів, та й ті, які є, часто не працюють. Таким чином, мільони готівки майже кожен день течуть у зацікавлені руки, минаючи бюджет міста, який їх недоотримує і не може покращити якість паркосервісу. Це свідомий саботаж зі сторони Київтранспарксервісу.

Факт: із запланованих на рік надходжень з парковок у 58 млн грн., за півріччя зібрали лише 11 млн. На один паркомат потрібно 100 000 грн. Щоб обладнати все місто - 20 млн грн.

Як бачимо,  з такими надходженнями до бюджету міста, воно не може повністю забезпечити себе якісним європейським рівнем сервісу, не кажучи вже про якийсь прибуток.

Ігор Астахов: “У Києві мільон машин. Нехай половина проплатить згаданий річний збір і ось вам 100 млн в бюджет відразу за перший місяць роботи”.  

Максим Панов, голова ПП “ДемАльянс” у Києві:

“На сьогодні водії вважають, що краще заплатити паркувальнику умовні 10 грн. та бути спокійним за свій автомобіль, ніж потім прийти і побачити пробиті шини. Водії бояться, що паркувальними можуть помститися”.

Далі виступила одна людина з глядачів, Андрій Галяпа.

“Пропозиція хороша, проте проблема - системна. Спочатку треба штрафувати тих, хто не платить за стоянку. Причому робити це по-європейські: приліпити на скло квитанцію і далі це вже справа водія, платити, чи ні. Також треба створити сайт автомобілістів, де будуть усі машини Києва. Водій може просто зайти на сайт і через Інтернет оплатити усі штрафи, які за ним є. Оплата за парковку та контроль мають бути безготівковими”.

Нажаль, наразі відчувається майже повна відсутність політичної волі місцевої влади, щоб зробити це нашою повсякденною реальністю. Мер та заступник мера були неодноразово запрошені до профільної комісії, проте, не приходили. Олексій Резніков, секретар Київради, сказав у інтерв’ю, що вони не можуть жодним чином контролювати паркування автомобілів, а тим паче, застосовувати до них якісь санкції.

Якби пан Першин не пішов в обхід закону і Земельного Кодексу просити безкоштовно надати його КП 7 земельних ділянок, ми б уже бачили перші р-ти будування. Наразі, навіть землевідводу немає.  Ми просто даємо його підприємству ще більше можливостей для корупційної діяльності. Лише прозорі конкурси на керівників таких установ та неухильне слідування букві законів  зможуть щось змінити у темному світі київських парковок. Якщо ми не повернемо довіру до державних установ, ця корупційна гідра буде жити і годувати нечистих на руку чиновників.

 

 

 

Всі новини