Активісти ДЕМАЛЬЯНСу вивчають міжнародний досвід

15:59, 01.02.2016

Новина

Члени команди Демократичного Альянсу Святослав Могиляк та Олександра Брашовецька відвідали курси молодих лідерів від Інституту Роберта Шумена (Будапешт, Угорщина). Піврічний курс включав 3 тижні навчання в Будапешті та міжсесійну роботу, спрямовану на дослідження політичної, економічної та соціальної ситуації в Україні та ЕС. До участі були запрошені 21 представник з 10 країн світу, серед яких Білорусь, Грузія, Вірменія, Чорногорія, Сербія, Боснія та Герцеговина, Македонія, Косово, Молдова та Україна.

"Перший виклик для нас - роботи в різних командах, з людьми, які мають різний досвід і знають лише свою власну історію. Це легко пояснити, адже в Україні, наприклад деталі розпаду Югославії теж не дуже широко відомі населенню" - зазначила учасниця проекту Олександра Брашовецька. Перша сесія відбулась в вересні та була спрямована на розгляд 2 основних питань: 1) лідерство та комунікації; 2) основи демократії. Громадські організації та політичні фундації, як засоби розвитку та підтримку молоді стали однією з ключових тем на семінарах. Учасники також мали змогу взяти участь в воркшопі на тему гендеру та участі жінок в політиці.

Другий блок спрямовано на аналіз міжнародних відносин, ролі союзів на міжнародній арені та питанням безпеки. Безперечно найболючішою темою став аналіз відносин між РФ та східноєвропейськими країнами. На думку експерті, сьогодні важливо зберегти мир та національну суверенність в країнах. Серед актуальних питань : питання міграції, сутність діяльності та роль НАТО, а також вплив глобалізації на політику. Остання сесія була спрямована на дослідження соціальних та економічних викликів східноєвропейських країн та ЄС. "Одне із завдань включало проведення SWOT аналізу країни, що стало для нас можливістю дослідити сильні й слабкі сторони нашої держави." - зазначив Святослав Могиляк. В рамках навчання були розглянуті питання фінансової кризи, підтримки молодого підприємництва.

Окремий блок був присвячений медичній реформі та реформі вищої освіти. Кожна сесія включала теоретичні та практичні блоки, а також блоки особистісного розвитку, серед яких тренінг з дебатів, ведення переговорів, основи протоколу, навички презентацій та само презентацій. "Курси від Інституту Роберта Шумена - це в першу чергу можливість побачити світ під іншим кутом. За час навчання будується міцна міжнародна партнерська мережа молодих лідерів і політиків, що дає змогу розуміти більш об'єктивну картину світу і працювати разом заради змін." - зазначила Олександра Брашовецька "Курс молодих лідерів - кращий серед усіх тренінгів з політичної підготовки, в яких я брав участь. Дякую за цю можливість ДемАльянсу та команді Robert Shcuman Institute" - розповів Святослав Могиляк.

Всі новини