Нові політики готуються через нові підходи. Досвід Європарламенту

Блог

Найбільше українській політиці не вистачає якісного діалгу між виборцем та політиком. З однієї сторони відсутній запит, з іншої – немає мотивації цей діалог започатковувати. В більшості виборчі кампанії будуються через уявний образ бажаного майбутнього, який малюють політтехнологи, а потім подають нам через медіа. Створення стратегічної карти пріоритетів, які розраховані на довгострокову перспективу постійно посувається на задній план.

Очевидно, що час недалекоглядних політиків минув. Проте, ера їх правління в Україні продовжується. Влада з рук сім’ї Януковича поступово переходить в руки окремих олігархів. Якісних дискусій на основі аргументів та конкретних проектів рішень немає, популізм і відсутність стратегії розвитку залишається проблемою, яка рухає нас в нікуди.

Саме тому, однією із задач, яка має вийти на перший план, є виховання політично зрілої нації. Хочу поділитись одним з прикладів роботи з людьми, який мав нагоду перевірити в Європейському парламенті.

Якщо ви бачите себе майбутнім політиком чи просто хочете зрозуміти яким чином формується позиція партії, відбувається процес ухвалення закону, то у вас є змога пограти в рольову гру. Майже на дві години ви стаєте політиком, який базуючись на ідеологічних засадах своєї партії мусить вивчити думку та аргументи всіх сторін, провести обговорення та дебати з опонентами, виступити в парламенті та проголосувати за остаточну версію закону. Важливо, що учасники впродовж гри усвідомлюють, що не можуть діяти тільки на власну думку, а повинні приймати рішення з урахуванням позиції більшості громадян, членів своєї партії та думки опонентів.

Більше почитати про рольову гру раджу за цим лінком.

Коротке відео про гру ТУТ і ТУТ.


Сидоренко Андрій