Що може змінити сільський голова: інтерв'ю з Андрієм Ботаніним

13:16, 16.02.2017

Новина

Публікуємо інтерв'ю з першим сільським головою від ДемАьянсу - Андрієм Ботаніним, що працює у селі Мішково-Погорілове на Миколаївщині, в якому Андрій доводить,  що великі зміни робляться простими людьми та маленькими кроками.

__
Головою сільскої ради працюю з 10 листопада 2015 року. До цьго займався бізнесом, мав фірму, що займалась оптовими закупками побутової хімії. Був депутатом сільскої ради. 

Дивлячись на те, як працювала наша сільрада протягом останніх 5 років, зрозумів - немає ні політики, ні стратегії розвитку. Вагаючись, чи полишати бізнес, вирішив все ж піти на вибори.

Передвиборча кампанія була не проста. Моїми опонентами були директор місцевої школи та полковник поліціі. Перемога була здобута завдяки особистим зустрічам та відсутності обіцянок, від яких всі втомилися и перестали звертати на них увагу.

В роботі від першого дня зіткнувся з неадекватністю системи. Якщо приходить перевірка - переставляємо меблі та стенди. Довелося змінювати це, показуючи перевіряючим все як є насправді.

Наша сьогоднішня стратегія направлена суцільно на розбудову, самодостатність та максимальну незалежність від влади в плані рішень і коштів. Наш бюджет сягає 8.5 млн грн. Цього цілком достатньо для того, щоб розпочати реформу, почати впроваджувати зміни на краще.

 

Першим кроком стала зміна відношення людей до влади. Без довіри і підтримки найкращі починання приречені. Зміни стали можливі завдяки кільком напрямкам в моїй політиці: вікритість всюди і завжди та долучення до процесу громади.

У Мішково-Погорілівській середній школі

Приклад: новорічна ялинка в селі. Ніколи такого небуло. Ідея була по максимуму залишити людей на святкові дні в селі (не кожна родина може дозволити собі витратити 200-300 грн, щоб звозити діточок на свято до міста). Тому вирішив ставити ялинку в центрі села. Відразу почув: "не став, знесуть, вкрадуть".

Вирішили розмістити по селу оголошення про конкурс на найкращу раритетну ялинкову прикрасу, та зроблену своїми руками. Переможці отримували символічний приз. За два тижні люди принесли 6 ящиків прикрас. Прикрашали ялинку волонтери і простояла вона з 26 грудня до 19 січня цілесенька.

Так розпочався новий період життя села. Тест було пройдено - люди готові до спілкування.

Все робили разом, дружньо, без єдиноі копійчини з бюджету. Все на гроші громади, підприємців, котрі знали мене раніше і довіряли, бо бачили роботу. Що не можу прийняти до сих пір - це бюджетні відносини. Є кошти, але не можна використати, бо то рахунок не той, то ще щось. Так гроші роками "кочують" невикористаними. І це не вина керівника, це - система "віджиму" грошей в села, району, міста тощо.

Прибираємо сквери, косимо траву, фарбуємо паркани, централізовано вивозимо сміття. Ремонтуємо водогони і будуємо дорогу (поки ще першу в своій кар'єрі). Коли закінчилися 3.5 млн грн бюджету, почали брати участь в грантових конкурсах. Поки що без результату, але вже напрацювали певний досвід.

З екс-Головою Миколаївської обласної організації ДемАьянсу, членом Правління Євгенією Матейчук

Через опозиційні погляди та членство в партіі почалися проблеми з фінансуванням. Але впертість вже за рік дала результат: до мене почали прислуховуватись. Ще було три суди по корупціі. Всі прокуратура програла, це велика заслуга громади, яка стала на мій захист.

Голова на селі - це і батько, і мати, і губернатор, і шериф, і мер. Тому потрібна максимальна віддача, звісно, якщо бажаєш результату. 

Зараз працюємо над проектом будівництва бетонної дороги. Закінчуємо освітлення наших сіл, в планах навесні - встановлення камер спостереження в проблемних місцях і на кордоні села. Так дбаємо про безпеку.

Моя найбільша поразка - поки що не вдалось зробити власні маршрутки. Але в цілому все йде за планом.

Фото з фейсбуку Андрія Ботаніна

Всі новини