Маленька перемога на шляху стоврення безбар’єрного середовища в Києві

12:21, 10.03.2016

Новина

9 березня відбулось перше засідання робочої групи Київради по створенню діючих Комітетів Доступності в Києві та перетворенню міста на безбар’єрний простір.

Ще в грудні «ДемАльянс» та «ДемАльянс Допомога» взяли на себе зобов’язання замінити непрацюючий комітет доступності Києва, що складається з 40 «напівмертвих душ» та збирався 4 рази з 2004 року, на робочий орган, що буде складатися з діючих ГО, які опікуються маломобільними групами населення та чиновників, відповідальних за безбар’єрність в Києві.

«55% киян є маломобільними. Це означає, що для половини мешканців столиці пересування містом пов’язане з труднощами, для значного числа громадян воно є практично недоступним. Але чиновники звикли ігнорувати це питання», - говорить Олена Педай, голова ГО «ДемАльянс Допомога». – «Півтори роки ДемАльянс, ДемАльянс Допомога та наші партнери з ГО «Підмога.інфо» активно працюють на перетворення Києва на безбар’єрне місто.  «Підмога.інфо» створила петицію, до якої ми допомогли зібрати 10000 підписів, завдяки чому змогли підняти питання про створення робочої групи на профільній комісії Київради», - додає Олена.

Перед цим активісти ДемАльянсу разом з представниками БФ «Асоціація інвалідів – комп’ютерників» розробили проект Положення нового Комітету Доступності, в яке ввели не тільки консультативні права, а й обов’язки мониторингу безбар’єрності, подання зауважень в контролюючи органи, на які ті зобов’язані реагувати.

До розробки цього положення підключились представники ще п’яти громадських організацій, які опікуються маломобільними групами населення.

Результатом роботи першого засідання робочої групи з безбар’єрності стали:

- признання роботи попередніх КД незадовільним;

- рішення розробити нового Положення про міський та районні КД на базі розробленого нами проекту;

- рішення розробити МЦП (міська цільова програма) з безбар’єрності на базі проекту, розробленого НАІУ (Національна Асамблея Інвалідів України) та ресурсного центру «Безбар’єрна Україна» НАІУ, які також входять до складу робочої групи;

- рішення вийти з пропозицією до КМР зробити цю комісію постійно діючою.

Всі новини