"Кушугумська громада буде кращою!" - Сергій Лукін

10:59, 21.10.2020

Новина

Сергій, розкажи про Демальянс. Що за партія, хто фінансує, чому вас не видно на бордах та по телевізору?

Я у Демальянсі вже 6 років. По партіям не бігаю, своїх принципів не змінюю. Взагалі партія існує вже 10 років. Для мене Демальянс це перш за все цінності та порядні та професійні люди по всій країні. А на бордах та по телевізору ви нас не побачите тому-що нас не фінасують олігархи та великі промислові групи.  Виборець має нарешті зрозуміти, політична партія або кандидат що витрачає десятки тисяч або мільйони гривень на рекламу, прийшовши до влади обов`язково буде ці гроші повертати. Через земельні рішення, тендери, призначення. На кожні вкладені 100 гривень, вони обов’язково вкрадуть в вас 1000.

Навіщо йдете в місцеву політику?

Ми йдемо щоб змінити громаду. За 29 років, політики звикли купувати виборця як худобу. За макарони з гречкою, банку олії  та консерву. Хто пакетами, хто ліхтарями, а хто й прямо за гроші. Хто просто порожніми обіцянками.  А вже після виборів такий політик звісно буде важати що він вже нікому нічого не винен. Якщо ви продасте свій голос за пакет, після виборів не дивуйтесь тому що маршрутка не зупиняється коли бачить на зупинці пенсіонера. У цивілізованому світі такий рівень політичної корупції просто неможливий. У розвинених демократіях люди йдуть у політику щоб реалізувати своє бачення розвитку громади, а не заробити капітали. Там на виборах змагаються команди та ідеї а не гроші та гречка. Я можу про це з впенененістю говорити, тому-що останні шість років я навчався та підвищував рівень своїх знань та компетенцій саме в країнах з нульової толерантністю до корупції , Чехії, Румунії, Словаччині, Швеції. Простий приклад.  На одному із стажувань у Швеції я задав питання заступнику мера міста Упсала, «що було б якщо наприклад підряд на будівництво у місті віддали його знайомому або родичу, або б провели закупівлю за завищеними цінами?» Він відповів «що це НЕМОЖЛИВО. Якби таке зробили, то вже на ранок наступного дня під їх мєрією була б вже купа людей, і він би пішов у відставку». Ось це рівень, так має працювати свідомість чиновника, демократія та громадянське суспільство. Саме такі цінності наша команда хоче зробити звичайними у нашій громаді. Ми самодостатні люди. Місцева політика для нас, це не спосіб заробляння капіталів, в першу чергу це інструмент змін селищ де живемо ми, та наші близькі та знайомі.

На твою думку це можливо?

Можливо все. Потрібно лише вірити у те що ти робиш, докладати розум та зусилля, і робити це щиро. Приклад. Ще у 2008 році жителі Кушугума, Малокатеринівки та частково Балабине потерпали від відсутності питної води. Я як звичайний депутат тоді Кушугумської селищної ради захотів вирішити цю проблему. Спланував на тоді мою першу серйозну адвокаційну компанію, розписав етапи, визначив осіб які приймають рішення. Знайшлися й однодумці. Разом з моїм колегою Ельдаром , за два роки ми змогли довести обласній владі, що проблему можна вирішити лише будівництвом нової насосної станції. Коли я це починав, ніхто не вірив що це можливо. Проблема здавалася невирішуваною. Результат – вже 7 років наша громада не має проблем з питною водою. Так само було і з площею перед залізничним вокзалом, яку кожен день проїжджають тисячі наших мешканців. Там без дозволу хотіли збудувати черговий кіосковий базар. І це на головних воротах міста. Команда Демальянсу змогла зупинити незаконне будівництво, та за два роки спільними зусиллями ми повернули землю місту. Тепер коли буде бюджет, місто зробить одну з кращих привокзальних площ в країні, і мешканці селищ з задоволенням будуть приїжджати на вокзал. Є вже й напрацювання проектів.

А що взагалі плануєте робити у раді громади?

Вважаю що почати потрібно з аудиту ресурсів громади. Мало хто розуміє що з реформою децентралізації місцеві бюджети виросли у рази. Нарешті на місцях з`явились ресурси які можна і потрібно вкладати у розвиток інфраструктури та взагалі в селище. Нажаль з причини небажання втрачати посади минулими керівниками, селища втратили багатомільйонні субвенції які надавалися державним бюджетом першим хто створив громади. Нам це доведеться виправляти. Я хочу жити в громаді де встановлення ліхтарів, смітників або вкладання тротуару, це не свято, а звичайна річ яка навіть не обговорюється як досягнення. На вулиці 21 століття, давайте мислити категоріями майбутнього а не «у сусідів й такого нема». Давайте не будемо купляти плитку по 800 гривень за метр, давайте самі її виробляти, давати робочі місця своїм односельцям, та за 5 років зробимо тротуари не тільки на головних вулицях, а по всій громаді. Це на мою думку стане можливим лише за прозорості прийняття рішень та витрат бюджету. Це дуже принципове питання. За моїми приблизними розрахунками, лише на неефективних закупівлях Кушугумської ради (закупівлі в яких ціни були завищенні у 2-3 рази, або роботи які навіть не виконувались), Кушугум за останні роки втратив близько 3-4 мільйонів гривень. Це лише офіційні закупівлі. Як думаєте, чи можна було б ці гроші витратити на створення виробництв, безпеку, додатковий розвиток інфраструктури? Звичайно так. Чому так сталося? Тому що громада не бачить які рішення приймаються, та на що витрачаються гроші мешканців громади.  І це лише закупівлі одного селища. Зараз цим фактам дають оцінку правоохоронні  органи. У їх роботі кілька карних справ. Тому, УСЕ, починаючи з проектів рішень, протоколів комісій, рішень сесій та рішень тендерних комітетів, повинно бути у відкритому доступі. Сесії повинні анонсуватися разом з порядком денним за два тижні, як цього вимагає закон. Сесії мають транслюватися онлайн, та зберігатись. І не потрібно казати що це не на часі або це неможливо. На це навіть витрати бюджету непотрібні. Потрібна лише політична воля голови громади та депутатів.

По ЖКГ позиція проста. Важливою складовою розвитку громади я важаю створення повноцінного комунального підприємства, яке буде відповідати не лише за вивіз сміття. КП повинно мінімум раз на тиждень прибирати головні вулиці. Навесні наводити лад у парках, на річці, захисних смугах та на кладовищі. Це звичайні функції КП.

Безпека. Відеонагляд це безпека наших домівок та наших дітей. У провідних громадах країни відеонагляд  на вулицях це нормальна практика. Згідно регламенту, кожен мешканець громади зможе отримати відео яке пов`язане з його майном по спеціальній заяві. Це досить реальні , працюючі та не дорогі за вартістю рішення. А їх переваги навіть не варто обговорювати. Також ми виступаємо за створення муніципальної варти. Вона буде відповідати за адміністративні правопорушення, безпеку на вулицях, за майно та природний фонд громади. Ми зможемо покінчити з вирубкою балки та захисних смуг. Завдяки послузі «Кнопка екстреного виклику» та послугам з охорони домівок, ми важаємо муніципальну варту досить реально вивести на самозабезпечення.

Транспортна проблема. В довгостроковій перспективі, 5-10 років ми важаємо що транспорт  може стати комунальним. А чому б громаді самій не заробляти на перевезенні пасажирів? Тим більше по всьому світу транспорт виконує соціальну функцію і є приклади таких перевезень у громадах.  А зараз з транспортом потрібно наводити лад. Це не нормально що для того щоб проїхати 2 кілометри по селищу, люди повинні платити стільки ж як у місті платять за 25 кілометрів. Тарифи на перевезення повинні бути обґрунтованими економічно. А до селищ мешканці як і раніше повинні доїжджати й після 23 години. Що робити молоді яка навіть з кіно додому нормально доїхати не може? Не у всіх є гроші на таксі. Так не має бути.

У тебе дуже амбітні плани. Думаєш вдасться?

Якщо жителі громади довірять нашій команді представляти їх інтереси, можу сказати одне, за мене та мою команду соромно не буде. Ми знаємо що можна зробити, і вже точно знаємо що робити не можна. Не можна заробляти на дітях та на дитячих майданчиках. Не можна підробляти рішення сесій. Не можна красти з бюджету гроші громади! Зараз у нової Кушугумської громади відкриється вікно можливостей, і ми не маємо права втратити його. Ми поважаємо свого виборця, тому не будемо обіцяти те за що місцева влада не відповідає. Але я обіцяю що я і моя команда зробимо все можливе, щоб мешканці селищ не хотіли виїжджати, а навпаки повертались до громади у якій їм комфортно жити. Я вірю в те що Кушугумська громада буде кращою!

Всі новини