ДемАльянс вимагає від Президента відкликати законопроект "Про вищий Антикорупційний суд"

14:38, 29.12.2017

Новина

Внесений на розгляд Верховної Ради 22 грудня 2017 року законопроект «Про вищий антикорупційний суд» є черговою спробою Президента недопустити створення незалежного судового органу, який би мав змогу вже найближчим часом виносити вироки топ-корупціонерам у справах, що розслідуються Національним антикорупційним бюро України.

Запропоновані Президентом механізм відбору суддів та визначення юрисдикції суду, не лише протирічать рекомендаціям Венеційської комісії, а і у разі їх схвалення, здатні повністю дискредитувати саму ідею незалежного антикорупційного судочинства. Це в свою чергу унеможливить отримання будь-яких відчутних результатів боротьби з корупцією, яка перетворилась на найбільшу загрозу існуванню держави.       

Неприпустимим є і штучне створення умов, за яких початок діяльності антикорупційного суду буде неможливим в 2018 році, натомість відтерміновується на період після президентських і парламентських виборів 2019 року. Таким чином ідеологи президентського законопроекту сподіваються недопустити негативного впливу на результати виборів судових процесів над топ-корупціонерами з оточення Президента і провладної більшості.

ДемАльянс застерігає Президента від чергової спроби введення в оману суспільства і міжнародних партнерів за аналогією з формуванням «нового» Верховного Суду, що в переважній більшості сформований зі старих суддівських кадрів, значна частина яких не відповідає критеріям доброчесності. Це не лише ганьбить главу держави і підтверджує його реноме як людини, яка очолила корупцію, але й призводить до дестабілізації в країні та втрати міжнародної підтримки.

Звертаємось до Президента з вимогою відкликати законопроект №7440 та подати на заміну проект закону, який відповідатиме рекомендаціям Венеційської комісії і відкриє шлях до якнайшвидшого створення незалежного антикорупційного суду.

Партія ДемАльянс закликає демократичні політичні сили та громадянське суспільство об’єднати зусилля задля створення незалежного Антикорупційного суду як ключової умови отримання реальних результатів боротьби з корупцією.

 

Всі новини