"Харківводоканал" vs "Харківобленерго": таємниця боргів харківських водопостачальників

Блог

Перед акціонерною компанією "Харківобленерго" найбільший борг на кінець серпня 2016 року серед всіх харківських КП назбирав "Харківводоканал" - 647 МІЛЬЙОНІВ ГРИВЕНЬ.

З року в рік обленерго і водоканал розігрують для харків'ян тягомотно-рутинний спектакль. Перші погрожують не подавати на об'єкти водоканалу електроенергію, а другі в свою чергу обіцяють з дня на день почати сплачувати по рахункам.

У прес-службі " Харківобленерго " наголосили, що борги Харківводоканалу формуються протягом 6 останніх років, а рівень розрахунків щомісяця становить близько 45%.

Цифра 45% є досить дивною враховуючи дані щодо стану розрахунків споживачів за водопостачання та водовідведення станом на 12 серпня.

За період з січня по червень 2016 року за послуги з централізованого водопостачання та водовідведення було сплачено 555,95 млн.грн., при цьому послуг реалізовано було на 525,83 млн.грн. Тобто, сплата за послуги в першому півріччі склала 105,7%.

харьков харьковводоканал

 

 

Загальна заборгованість споживачів перед водоканалом на 1 січня складала 531,37 млн.грн., на 12 серпня - вже на 30,12 млн.грн. менше. Левова частка цієї заборгованості - борги минулих років КП "Жилкомсервіс" перед водоканалом.

Населення за перше півріччя 2016 року переплатило 38,5 млн.грн. або сплата становила 112,6 %. Заборгованість населення перед водоканалом на 12 серпня 2016 року становить 190,72 млн.грн.

харьков харьковводоканал

 

Сплата всіх інших споживачів, серед яких приватні підприємства та підприємства державно-комунальної форми власності, за послуги з водопостачання та водовідведення становила 92%. Якщо, брати лише приватні підприємства, то сплата становила 89,6%.

харьков харьковводоканал

 

 

Саме підприємство-монополіст в цифри пускати нікого не бажає. Але, те, що тариф на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення у Харкові на 100% відшкодовує затрати монополіста - сумнівів немає. Розрахунки, які подає " Харківводоканал " до НКРЕКП з урахуванням підвищення вартості електроенергії, розглядаються комісією достатньо швидко і приймаються в повному обсязі. Наприклад, в 2016 році харків'яни вже пережили два підвищення вартості тарифу на холодну воду та каналізацію.

З 1 січня 2016 року у Харкові збільшилася вартість послуги на централізоване водопостачання з 5,6 грн. до 6,30 грн. за один кубометр, а на водовідведення з 3,21 грн. до 3,36 грн. (згідно з постановою НКРЕКП №2757 від 12.11.2015)

З 10 червня 2016 року у Харкові ще підвищилася вартість на обидва тарифи (згідно з постановою НКРЕКП № 645 від 21.04.2016). Тепер холодна вода коштує 6,99 грн. за кубометр (зростання на 9,9%), а каналізація - 3,72 грн. (зростання на 9,7%).

Це було пов'язано з підвищенням вартості на електроенергію на 10% та тим, що в цей тариф нарешті були включені витрати, пов'язані з нарахуванням, обліком та збором платежів послуг, а також витрати на проведення планових періодичних повірок, обслуговування і ремонт квартирних приладів обліку холодної води, в тому числі їх демонтаж, транспортування та монтаж після повірки, розпломбування та опломбування.

Раніше ці послуги не були в складових тарифу, але споживачі при цьому вимагали безплатного надання цих послуг.

Але, харків'яни, це ще не все. Стало відомо, що "Харківводоканал" відправив заявку на підвищення тарифів на водопостачання та водовідведення у 2017 році.

харьков харьковводоканал

 

Водоканал виконав розрахунок планових витрат, згідно з якому у 2017 році вартість послуги з централізованого постачання холодної води у Харкові становитиме 10,008 грн. за 1 кубометр, а послуга з централізованого водовідведення - 6,92 грн.

Прогнозні тарифи для споживачів, які отримують послуги з використанням внутрішньобудинкових систем становитиме 10,52 грн. за кубометр, водовідведення - 7,50 грн.

Але, повернемося до боргу водоканалу за електроенергію. Складова електроенергії в обох тарифах Харківводоканалу є найбільшою складовою взагалі.

Частка електроенергії в структурі тарифу на водопостачання, який діяв з 1 січня 2016 по 10 червня 2016 року, складала 37,4%, в повній собівартості - 44,9%. Частка електроенергії в структурі тарифу на водовідведення становила 25,4%, в повній собівартості - 30,4%. Приблизно такі ж частки електроенергії і в діючих тарифах, але достаменно сказати про це неможливо, бо в структурі тарифів на офіційному сайті Харківводоканалу частка електроенергії в прямих матеріальних витратах не зазначена.

В прогнозному тарифі 2017 року, частка електроенергії в тарифі на послугу водопостачання має становити 29,6%, в повній собівартості - 35,5%. На послугу водовідведення, частка електроенергії в тарифі становитиме - 17,4%, в повній собівартості - 20,8%.

 

Частка електроенергії в середньозваженому тарифі на послуги водопостачання по Україні в 2015 році становила 30,06%, в тарифі на послуги водовідведення по Україні - 27,77%.

 

Також всім, хто цікавиться темою підвищення тарифів на послуги водопостачання та водовідведення, відомо, що у Харкові одна з найвищих норм споживання води по Україні. Встановлена вона була ще в 2000 році. Перед кожними виборами Геннадій Кернес обіцяє, що ось-ось і норму зменшать, але віз і нині там.

Геннадій Кернес в 2010 році звернувся до керівництва водоканалу: "До кінця червня місяця в тарифі повинна з'явитися така складова, як зменшення норм споживання. Якщо ви цього не зробите, значить, це зробить інший за вас керівник."

В 2015 році перед місцевими виборами Геннадій Кернес знову дістав цю козирну карту з рукава: "Харків'яни, які мають прилади обліку, сплачують за споживання в середньому 4,5-5 кубометрів води, а ті, у кого лічильників немає, - значно більше. Це дисбаланс, і ми це питання вирішимо."

В лютому 2016 року Геннадій Кернес знову проімітував бажання зменшити норму споживання води: "Я поставив завдання, щоб до кінця року - грудня 2016 року, ми могли мати результат перерахунку норм споживання води."

У Харкові лише 48% городян платять за дійсно використану воду (встановили лічильник на споживання води), інші - за нормами.

Майже рік займатися перерахунком норм споживання води - це, мабуть, світовий рекорд. Ще невідомо скільки потім будуть впроваджувати нову норму споживання води. Дійсно, міська влада у Харкові бажає перерахунку норм)

Ось, наприклад, як доказ великого "бажання" міської ради, коментар першого заступника Харківського міського голови Ігоря Терехова: "Люди неодноразово говорили про те, що норма завищена, тому ми повинні розібратися в цьому і дати об'єктивний аналіз, робота займе чимало часу. Для перерахунку робоча група вибрала 108 будинків, в яких попередньо провели поточний і капітальний ремонт систем, а також встановили прилади обліку з холодного і гарячого водопостачання."

Як бачимо, окрім переплати споживачами за послуги водопостачання та водовідведення, постійного стовідсоткового відшкодування всіх витрат в тарифі, є ще зашкалююча норма споживання води, яка дозволяє Харківводоканалу не тільки стовідсотково сплачувати за послуги електроенергії та ще і віддавати борги минулих періодів. Але, замість цього ми спостерігаємо мітинги працівників водоканалу під будівлею Харківобленерго.
Джерело: https://censor.net.ua/b3607