Заява Київського ДемАльянсу щодо призначення директора Департаменту транспорту

10:12, 28.04.2016

Новина

ДемАльянс Київ виступає проти призначення директора Департаменту транспортної інфраструктури без чесного, публічного та прозорого конкурсу.

26 квітня о 18:33 за п’ять днів до набуття чинності нового закону про держслужбу директором Департаменту транспорту Київської міської державної адміністрації призначено колишнього директора КП «Київпастранс», радника міського голови та чинного депутата Київради від БПП (Троєщина) – Сергія Майзеля.

Вже 1 травня набуде чинності новий Закон про державну службу, за яким вступ на держcлужбу здійснюється шляхом призначення громадянина України на посаду державної служби за результатами конкурсу.

Ми переконані, що призначати директора чи директорку такого стратегічно важливого для Києва департаменту без відкритого, публічного конкурсу є неправильним і неприпустимим.

Громадський транспорт столиці перебуває в ганебному стані, за два роки так і не з’явилося стратегії розвитку громадського транспорту. Департаментом не було здійснено жодних більш-менш вагомих кроків у напрямку комплексного реформування транспортної галузі міста, зокрема, процесу організації перевезень, маршрутної мережі, оплати транспортних послуг, підходів до взаємодії із приватними перевізниками тощо. Більше того, значну кількість відповідальних посад у Департаменті обіймають ті самі люди, що прямо чи опосередковано здійснювали керівництво у транспортній галузі з 90-х років, і у свій час активно сприяли занепаду та знищенню муніципального транспорту на користь “маршруток”.

Цю шкідливу практику потрібно припинити в майбутньому, оскільки поганий стан транспортної галузі суттєво та негативно впливає на репутацію і зовнішній вигляд нашої столиці.

Посаду директора/директорки департаменту має обійняти фахівець/чиня-технократ/ка, що спеціалізується на питаннях, пов’язаних саме із функціонуванням та розвитком транспорту, транспортної та дорожної інфраструктури міста. Такий фахівець/чиня має представити громадськості власну покрокову стратегію розвитку транспортної галузі та взяти участь у формуванні та реалізації державної політики в галузі дорожньо-транспортного комплексу.

За півтора року ми не побачили суттєвих успіхів Сергія Майзеля на посаді директора КП “Київпастранс” у боротьбі з корупцією, перетворенні муніципального транспорту на безпечний, швидкий, комфортний та доступний для киян і гостей міста. Навпаки, на жаль, за останні два роки, у тому числі і на рівні КП “Київпастранс”, продовжувалася активна політика по створенню негативного іміджу муніципального громадського транспорту - як незручного та неконкурентного типу перевезень, у порівнянні з іншими. Крім того, Сергій Майзель під час перебування на посаді встиг “відзначитися” використанням адмінресурсу у виборчій кампанії та сприянням відчуженню київської землі в обхід конкурсних процедур.

Ми вимагаємо від мера Києва Віталія Кличка:

  • провести відкритий публічний конкурс на посаду директора/директорки Департаменту транспортної інфраструктури міста Києва із залученням громадськості. Конкурс має бути проведено невідкладно і за новим Законом про державну службу;

  • забезпечити конкурентну заробітну платню для директора/директорки Департаменту транспортної інфраструктури та належний жорсткий, у тому числі громадський, контроль за його діяльністю на посаді.

Всі новини