Заява ДемАльянсу щодо ситуації, що склалася з Ільмі Умеровим

12:17, 26.08.2016

Новина

ДемАльянс звертається до комітетів у закордонних справах демократичних країн та до міжнародних організацій світу ззакликом терміново адресувати вимогу уряду Російської Федерації звільнити політичного дисидента та одного з лідерів кримськотатарського народу пана Ільмі Умерова з метою порятунку його життя.

18 серпня 2016 р. перший заступник голови Меджлісу пан Ільмі Умеров, що потерпає від політично-упередженого кримінального переслідування з боку Російської держави, був силою переведений з кардіологічного відділу, де він проходив обстеження до психіатричної клініки №1 у місті Сімферополь. Його утримуватимуть там проти його волі впродовж 28-и днів. Незважаючи на заяви рідних про те, що пан Умеров страждає від цукрового діабету та хвороби Паркінсона, у нього відібрали усі ліки, а спочатку навіть не допускали до нього адвоката (дозвіл на візити адвоката таки був виданий в наступні дні). Стан панаУмерова в останні дні є критичним, і його донька заявила, що батько може померти в будь-який час. Використання репресивної психіатрії проти Ільмі Умерова явно іде урозріз з Європейською Конвенцією про запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню.

Пана Умерова переслідують за думку, висловлену під час інтерв’ю на телебаченні: «Росію необхідно змусити покинути Крим та Донбас».

Саме за цю думку Умерову інкримінують «публічні заклики до посягання на територіальну цілісність Росії», що в разі доведення вини може означати 5 років ув’язнення.

ДемАльянс розцінює такі дії Кремля як знак повернення Росії до репресивної психіатрії, політично-мотивованих судів над дисидентами, порушення основних прав людини та небезпечної пропаганди радянських зразків.

Утримання пана Умерова є лише останнім прикладом систематичного придушення свободи корінного населення півострова кримських татарів. Попередньо Росія вже оголосила терористичною організацією Меджліс Кримськотатарського народу – виконавчий орган найвищого представницького органу кримських татарів Курултай. Меджліс був і є офіційно визнаним у своєму статусі Верховною Радою України.

Об’єднані зусилля демократичних держав вже довели свою впливовість у переговорах з керівництвом Росії щодо звільнення незаконно утриманих політв’язнів. З початку військових дій у 2014 р. вже було відпущено 3080 в’язнів (до цього числа входять як політв’язні, так і військовополонені, що утримувались як на території Росії,так і на території Окремих районів Донецької та Луганської областей), не в останню чергу завдяки постійним вимогам з боку урядів, парламентів та дипломатів демократичних країн. Звільнення члена делегації України до Парламентської Асамблеї Ради Європи — Надії Савченко — стало найбільш відомим успішним прикладом дипломатичного тиску на Росію. Тим часом, згідно з останніми підрахунками українського уряду ще 107 українських громадян незаконно утримуються на території Окремих районів Донецької та Луганської областей, 13 українських громадян утримуються в Росії (ще 16 громадян незаконно утримуються на території тимчасово окупованої АР Крим). Тому ми покладаємо особливу надію на постійний дипломатичний тиск демократичних країн на російське керівництво з метою визволення усіх політичних в’язнів.

ДемАльянс усвідомлює, що це термінове прохання про допомогу надходить у період, коли багато політиків та державних службовців проводять свої літні канікули. Проте це питання потребує невідкладної реакції, адже життя пана Умерова перебуває у справжній небезпеці. ДемАльянс високо цінує будь-які додаткові зусилля, що можуть бути необхідними для вчасного реагування на це звернення.

Всі новини