Заява ДемАльянсу щодо атомної енергетики в Україні

11:46, 26.04.2016

Новина

В день річниці Чорнобильської катастрофи ДемАльянс висловлює співчуття і повагу тим, хто приймав участь у ліквідації та постраждав в результаті аварії на ЧАЕС. Ця катастрофа забрала прямо та опосередковано десятки тисяч життів наших співгромадян, ще більше змусила покинути дім. Її екологічні наслідки відчуватимуть на собі ще мільйони людей кількох наступних поколінь.

Збереження навколишнього середовища для наступних поколінь, а також енергетична незалежність є важливими цінностями партії.

Ядерна енергетика займає значне місце в енергетичній системі нашої країни і їй Україна завдячує високому місцю на європейському енергетичному ринку. Її значення зросло останнім часом, коли інші традиційні джерела енергії перестають бути надійними.

Одночасно з цим експлуатаційний ресурс та внутрішня безпека АЕС, які експлуатуються в Україні, не дозволяє говорити про значні перспективи їх розвитку. Основними ризиками консервації поточного стану речей є:

- Закінчення терміну експлуатації енергоблоків українських АЕС у 2020 році. Енергоблоки українських АЕС відпрацьовують ресурс (30 років експлуатації) до 2020 року, експлуатація деяких вже подовжена на понадпроектний період, що є потенційно небезпечним;

- Залежність української атомної енергетики від Росії – країни-агресора. Атомна енергетика залежна від Росії не менше ніж газова. Напрацьовані десятиліттями взаємозв’язки між енергетичними підприємствами двох тепер ворогуючих країн не дозволяють у стислі терміни позбутися цієї залежності та диверсифікувати постачання палива;

- Повну вартість “традиційної” атомної енергетики доведеться повертати наступним поколінням. Те, що енергія, отримана на застарілих енергоблоках, дешева, некоректне тверждення. Її ціна формується з витрат сьогодні, але не повною мірою враховує витрати, які доведеться нести наступним поколінням (зберігання радіоактивних відходів, виробництво палива, безпечне виведення енергоблоків з експлуатації, екологічні наслідки аварій та ін.). Тобто, це енергія "в кредит" і реальна її ціна непрогнозована.

Ми усвідомлюємо, що технічний прогрес дозволяє широко використовувати енергію, отриману з відновлюваних джерел і вважаємо, що українська влада повинна підтримувати поширення цих технологій.

Проте, незважаючи на стрімкий розвиток альтернативних джерел отримання енергії, стійкої альтернативи ядерній енергетиці поки що немає. Підвищені вимоги до безпеки та енергоефективності зумовили інтенсивні пошуки ядерних енергетичних установок нових поколінь, які тривають у передових країнах упродовж останніх десятиріч і передбачають недосяжну для інших джерел енергоефективність у поєднанні з підвищеною безпекою та екологічною нейтральністю.

Вважаємо, що подальший розвиток ядерної енергетики в Україні неможливий без переходу до розробки інноваційних концептів нового покоління. На жаль, у цьому напрямку Україна, маючи відповідний науковий та виробничий потенціал, докладає недостатньо зусиль, висуває мало ініціатив та виявляє слабку міжнародну активність на шляху до залучення українських науково-виробничих інституцій у міжнародні енергетичні проекти.

Тому пріоритетами енергетичної політики України має стати збільшення частки виробництва енергії з відновлюваних джерел та участь України у створенні безпечних ядерних реакторів нового покоління.

Всі новини