У Києві відбулась акція на підтримку Меджлісу кримськотатарського народу

13:11, 29.09.2016

Новина

29 вересня, у день розгляду апеляції у Верховному Суді Росії, відбулася акція підтримки Меджлісу кримськотатарського народу на Майдані Незалежності в Києві.

У акції взяли участь представники Меджлісу кримськотатарського народу, громадська організація «Крим SOS», ініціативна група «Євромайдан SOS» та кампанія Let My People Go, представництва міжнародної правозахисної організації в Україні «Freedom House», всесвітнього руху за права людини в Україні «Amnesty International», політична партія «ДемАльянс», Автомайдан-Київ, народні депутати України, представники Міністерства закордонних справ України, Всесвітнього Конгресу кримських татар, Медійної Ініціативи за права людини.

З часу незаконної анексії Криму Росією у 2014 році, яку однозначно не прийняла абсолютна більшість кримських татар, масштаб репресій проти народу невпинно зростає. Образ політичної перешкоди Кремлю був примножений історичним почуттям ненависті, яке в свій час призвело до депортації цілого народу до Середньої Азії у 1944 році. Моторошне дежавю тих подій розпочалось з заборони на в’їзд до півострова лідерам кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву та Рефату Чубарову невдовзі після окупації. Згодом почалися зникнення та арешти кримських татар, що базувались на надуманих звинуваченнях. В той же час кримських татар почали переслідувати силові органи окупаційної влади на основі їх релігійних переконань. На сьогодні 17 кримських татар перебувають за ґратами з політичних мотивів на території РФ та окупованого Криму. Навесні 2016 р. заступник голови Меджлісу пан Ільмі Умеров став об’єктом політично-упередженого кримінального переслідування з боку Російської держави та був силою переведений з кардіологічного відділу, де він проходив обстеження до психіатричної клініки №1 у місті Сімферополь. Використання каральної психіатрії проти Ільмі Умерова протягом 21 дня було явним порушенням Європейської Конвенції про запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню.  Пан Умеров є вже другим заступником голови Меджлісу, якого переслідує російська влада – першим у січні 2015 року став пан Ахтем Чийгоз.   

Під час акції за ініціативи Amnesty International в Україні було розпочато збір підписів в підтримку Ільмі Умерова, якого організація визнала в'язнем совісті, та Ервіна Ібрагімова, члена регіонального Меджлісу, який є жертвою насильницького зникнення в травні 2016 року.

15 лютого 2016 року став днем початку нового етапу репресій проти кримських татар. Окупаційна влада оголосила Меджліс кримськотатарського народу – виконавчий орган найвищого представницького органу кримських татар Курултаю – екстремістською організацією та заборонила його діяльність на території Росії. Показовим був той факт, що Міністерство Юстиції Росії внесло Меджліс до списку екстремістських (а отже заборонених) організації ще до вироку суду. В разі, якщо вердикт залишиться у силі, як мінімум 2500 демократично-обраних представників кримськотатарського народу отримають статус екстремістів та автоматично стануть об’єктом переслідувань з боку російських правоохоронних органів. Більше того, десятки тисяч людей, що співпрацюють чи комунікують з представниками Меджлісу також можуть бути репресованими. Не буде перебільшенням ствердити, що за таких умов бути кримським татарином – уже злочин в очах окупаційної влади. Фактично заборона Меджлісу є забороною цілого народу. Репресивна машина може узагалі вийти з-під контролю, враховуючи відсутність у Криму постійних моніторингових місій з прав людини чи незалежних ЗМІ.  На рішення про заборону Меджлісу була подана апеляція і остаточне рішення у цій справі буде прийняте 29 вересня 2016 року у Верховному Суді Росії.  

Коли у цілої нації відбирають право на демократично-обране та єдине політичне представництво у 2016 році, світ не повинен мовчати.

Дипломатичний та економічний тиск на Росію має вийти на новий рівень. Питання репресій проти кримських татар має порушуватись на зустрічах та переговорах усіх рівнів. Миттєве припинення репресій проти кримських татар має бути вимогою російському керівництву. Об’єднані зусилля демократичних держав вже неодноразово доводили свою впливовість у переговорах з керівництвом Росії.

Всі новини