ДемАльянс за всеохоплюючу медичну реформу

12:28, 04.10.2017

Новина

На старт медичної реформи українці чекають з липня, коли на голосування були поставлені законопроекти № 6327 та № 6604. Але народні обранці вирішили відкласти початок реформи до осені, та пішли на канікули.

Протягом перших тижнів нової сесії Парламенту депутати мають розглянути низку законопроектів, у тому числі і тих, що стосуються старту медичної реформи. Винісши тему медичного реформування на широке обговорення, залучивши до цієї теми чимало експертів (у тому числі й іноземних), ДемАльянс підтримує ухвалення законопроектів № 6327 та № 6604, адже це дозволить зрушити з мертвої точки процес змін у системі охорони здоров’я, якого так потребують українці.

В той же час наша команда вважає, що дії уряду у напрямку змін у системі охорони здоров’я є недостатніми, тому ДемАльянс виступає за кардинальні реформи з урахуванням принципів децентралізації влади, які б дозволили нашій медицині швидко стати на шлях розвитку.

Чому ми підтримуємо реформу фінансування медицини

У питаннях, що стосуються життя та безпеки наших громадян та долі Україні на світовій мапі, Демократичний Альянс завжди приймає виважені рішення. Ми будемо підтримувати законопроекти №6327 та №6604, адже це дозволить втілити у життя наступні зміни:

  • Гроші ходять за пацієнтом. Це означає, що держава буде фінансувати конкретну послугу, а не установу. За кожну послугу, яку надає медичний заклад або лікар-ФОП. Згідно з проектами законів, держава визначить перелік медичних послуг, які є безоплатними (тобто за них буде сплачувати держава). Це послуги невідкладної медичної допомоги, первинне медичне обслуговування, аналізи, вакцинація, пологи, паліативна медицина та інші.

  • Можливість обирати сімейного лікаря. Після прийняття згаданих законопроектів, громадяни зможуть вільно обирати особистого сімейного лікаря, незалежно від місця проживання.

  • Фінансові гарантії для лікарів. З боку держави лікарі та медичні працівники отримуватимуть фінансові гарантії, адже держава робитиме виплати за кожного пацієнта, якого обслуговує лікар.

Наша мета – прозорість

Передбачені зміни дозволять суттєво знизити корупцію у системі охорони здоров’я, а також зробити взаємовідносини пацієнта і лікаря максимально прозорими. На жаль, із законопроекту 6327 були вилучені такі важливі речі, як співоплата та необхідність введення в дію міжнародних протоколів. Це не відповідає інтересам людей, і партія ДемАльянс буде наполягати на введені цих норм пізніше.

Завдяки такому підходу ми зможемо раціонально використовувати кошти, спрямовані на медицину, а також відслідковувати кожну витрачену гривню. Ми нарешті покажемо реальний стан справ у нашій медицині та зрозуміємо, чого саме нам бракує задля створення ефективної системи охорони здоров’я, яка б відповідала сучасним вимогам. Саме тому Демократичний Альянс вважає за необхідне голосувати за «медичні» закони, аби нарешті дали старт реформі.

Разом з тим, в ДемАльянсі переконані, що кожен громадянин України має отримати доступ до якісного медичного обслуговування, яке відповідає сучасним вимогам. Наша команда вважає, що право на здоров'я є найвищою національною цінністю, і першочерговим завданням держави має бути покращення якості життя людини. Саме тому в партії розуміють, що реформи фінансування медицини недостатньо. Демократичний Альянс пропонуватиме українцям більш рішучі зміни.

 

Всі новини