Міськрада порушує права радомишлян на інформацію

Блог

Ще у далекому 2012 році відправити запит на інформацію було диковинкою. За таке могли і по шиї дати, і з кабінету виштовхати. Але сьогодні це вже норма, і це еволюція як суспільства, так і органів влади. Для прикладу, в близькій для нас Польщі вся публічна інформація міститься на офіційних сайтах, що значно спрощує документообіг та зводить на нуль контакт з чиновником, а це, в свою чергу, позбавляє корупційної складової органи державної влади та органи місцевого самоврядування. Ми теж маємо вже таку практику, але поки тільки у великих містах, де є потужний тиск суспільства та контролюючих органів. Та й самі керманичі в переважній більшості зрозуміли, що чим більше інформації висвітлюєш, тим менше потім запитують, бо вся необхідна інформація знаходиться у вільному доступі.

Що ж відбувається у Радомишлі? В рамках компанії “моніторинг прозорості влади” команда ДемАльянсу вперлася в непробивну стіну. Радомишльська міська рада не те що закрита та недоступна для суспільства – вона недоступна навіть для депутатів, чим порушує всі можливі і неможливі норми ЗУ “Про доступ до публічної інформації”.

До вашої уваги детективна історія про те, як я добивався дотримання Закону України.

За законом, проекти рішень мають висвітлюватись розпорядником інформації (міською радою) за 20 робочих днів. В реальності громадяни мали доступ до проектів рішень в кращому випадку за день до сесії. Депутати – за два. Я звернувся з депутатським зверненням до міського голови, і це питання винесли на сесію, щоб посміятися з депутата Папірного: де ти таке бачив, щоб за 20 днів, і як ти собі це уявляєш, стверджував пан Шатилович з провладної більшості. Зрозумівши, що підтримки в дотримані законів в міській раді годі й чекати, я звернувся до прокуратури та Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з проханням перевірити факт порушення прав радомишлян на інформацію. І дійсно, після моніторингу сайту міської ради виявилося, що Радомишльська міська рада порушує всі можливі норми:

-  проекти рішень сесії публікуються з порушенням передбачених законом строків;

-  проекти рішень виконкому публікуються з порушенням терміну, а в окремих випадках – не публікуються взагалі;

-  відсутня інформація про перелік та умови отримання послуг, що надаються міською радою, порядок складання та подання запиту на інформацію, плани проведення та порядок денний своїх відкритих засідань, загальні правила роботи установи, правила внутрішнього трудового розпорядку;

-  не опубліковано ЖОДНОГО (!) розпорядження міського голови;

-  відсутня інформація про діяльність міської ради, місцезнаходження, поштову адресу, номери засобів зв’язку, електронну адресу, вакансії, порядок та умови конкурсу на вакантні посади, перелік і службові номери засобів зв’язку підприємств,  установ та організацій, що належать до сфери управління міської ради, та багато-багато іншого.

За результатами перевірки уповноважений ВРУ з прав людини Грибан П. В. склав протокол про адміністративне правопорушення відносно міського голови Соболевського О. В. Як виявилось, обов’язки щодо зв’язків з громадськістю покладено на першого заступника Свіцу С. І., який вже майже рік отримує за це надбавку до заробітної плати. У свою чергу, Сергій Ігорович стверджує, що в Радомишлі він не знайшов фахової людини, яка могла би взяти на себе такі повноваження і фахово їх виконувати. Але, промоніторивши сайти robota.ua, місцевий портал radomyshl.com, офіційний сайт міської ради radmr.gov.ua, навіть переглянувши газету “Зоря Полісся” за останні місяці, я так і не знайшов жодного оголошення про вакантну посаду в міській раді спеціаліста smm-напрямку. Як завжди, краще знайти відмовку та причину не виконувати норму закону, ніж шукати можливості привести все у відповідність.

Наостанок був ще один цікавий епізод. Зовсім нещодавно відбулось засідання комісії законності, де розглядалися зміни до регламенту, згідно з якими проекти рішень сесії мають висвітлюватися за 20 робочих днів (все ж душевна розмова з уповноваженим з прав людини пішла на користь). На цьому засіданні я підняв питання про висвітлення планів проведення та порядок денний відкритих засідань, і, як завжди, мене та мою пропозицію зустріли в штики. Юрист міської ради Бобровська Т. А. авторитетно відхилила мою пропозицію, мотивуючи це тим, що комісія міської ради не є відкритим засіданням, про яке йдеться у ст. 15 ЗУ “Про доступ до публічної інформації”. Щоб ви розуміли, кого ми утримуємо за наші податки на посадах в міській раді.

Далі буде ще цікавіше. Зупинятись я не збираюсь, я доведу справу відкритості та доступності ради до свого логічного завершення.  Дякую радомишлянам за довіру та за те, що надали мені повноваження депутата міської ради, з якими набагато легше та швидше впроваджувати зміни, поки що на рівні міської ради.

 

Депутат Радомишльської міської ради Олександр Папірний