Металобрухт за ціною сучасних трамваїв. Що Кличко закупить для Києва

Блог

Через прогалини в умовах тендеру Київ може купити незручні, застарілі моделі замість травмаїв європейського рівня.

В українській столиці проходить тендер на закупівлю семи трамваїв. Переможе у ньому той виробник, який запропонує найменшу ціну. Для киян такий підхід означає одне - місто ризикує придбати старі і незручні, однак дешеві трамваї зі східцями прямо посеред салону.

Рівень низької підлоги – це ключовий показник комфорту громадського транспорту. Якщо він дорівнює 100%, то в трамвай зручно заходити та пересуватись салоном. Це питання особливо актуальне для осіб похилого віку, батьків з візками та людей з інвалідністю і тимчасовими травмами.

Тим часом, у документації до тендеру рівень підлоги має розмите формулювання «від 35 до 100%». Тобто одночасно у конкурсі можуть брати участь і перероблені старі вагони, і сучасні розробки європейського зразка. Саме так і трапилось.

Схема варіантів низької підлоги: Дмитро Потіха, Антон Хаген

Претенденти подали наступні пропозиції:  кременчуцький «Крюківський вагонобудівний завод» - 247 млн грн; львівський СП «Електронтранс» (трамваї «Електрон») - 183 млн грн; одеський «Татра-Юг» - 181 млн грн.

Висновок тендерного комітету має бути оприлюднений не пізніше 17 липня. А подумати тут справді є над чим.

Щодо трамваїв, запропонованих першим конкурсантом, то у відкритих джерелах про них немає жодної інформації. Крім того, оскільки кременчуцька пропозиція значно дорожча відносно конкурентів, то, напевно, їх шанси на перемогу незначні. Тим часом, «Електрон» та «Татра-Юг» виготовляють принципово різні трамваї з технологічної точки зору, а саме за таким важливим параметром, як частка низької підлоги. Дуже дивно, що коштують вони майже однаково. Розбіжність в ціні між «Електроном» і «Татра-Юг» складає на семи трамваях 2 млн грн, тобто менше 300 тис. грн на одиниці рухомого складу.

Телефоном представники тендерного комітету відмовилися називати моделі трамваїв, а також заявлений рівень підлоги, які надали виробники.

Сайт компанії «Татра-Юг» загадковим чином вже декілька днів не працює. Але згідно з архівною копією сайту, модельний ряд не має жодного вагона зі 100% низькою підлогою.

Салон трамваю “Татра-Юг”

В результаті ми матимемо в салоні трамваю декілька величезних перепадів висоти в три сходинки - конструкцію корита, вбудованого вглиб салону.

Сайт львівського заводу «Електрон», натомість, повідомляє, що всі моделі компанії мають 100% низької частки підлоги. Коли жовта «гусінь» їде Львовом, цікавинку із задоволенням фотографують туристи.

Трамвай "Електрон"

Таким чином, місто сплачує майже однакову ціну за трамваї геть різного покоління. Для довідки, за 181 млн грн. можна купити більше 60 б/у моделей поїздів, аналогічних продукції "Татра-Юг".

Варто відзначити, що трамвай для міста - це всерйоз і надовго. Гарантована норма використання вагонів - 20 років, а деякі «довгожителі» вимушені катати киян 40 років і більше. Чи купували б ви своїм онукам кнопкову чорно-білу «Нокію»? Напевно, що ні. Цікаво, чи хвилюють подібні питання виробників, що поспішають здати столиці зразковий металобрухт з антенами, родом з минулого століття?

Існує декілька варіантів виходу з подобної ситуації:

  • оголосити новий тендер і змінити умови частки низької підлоги з мінімальних 35% до адекватних 75%. Не можна виставляти на конкурс Запорожець та BMW і на повному серйозі обирати переможця лише за ціною, закриваючи очі на решту показників;
  • оголосити новий тендер та змінити критерії оцінки в тендері: ціна впливає на 70%, низький рівень підлоги - на 30%. Натомість, зараз важлива лише ціна. Іншим словом, вийти з дискурсу базарних спекуляцій ціною та почати мислити раціонально;

  • скасувати тендер та провести новий на підставі введення в оману Всеукраїнського громадського об’єднання «Національна асамблея інвалідів». Організація звернулася до КП «Київпастранс» з проханням збільшити долю низького рівня підлоги. «Київпастранс» заявив, що «трамвайні вагони з більш високою долею низького рівня підлоги мають більш високу ціну, що при обмеженому фінансуванні призводить до закупівлі меншої кількості трамваїв». На сайті чорним по білому вказано, що очікувана вартість закупівлі семи вагонів - 240 млн грн. Вартість семи трамваїв від українського виробника зі 100-відсотковою часткою низької підлоги - 183 млн грн. Таким чином, вказаної суми вистачить на дев’ять трамваїв з ідеально низькою підлогою - ще й на табло з графіком руху на зупинки вистачить.

Однак наразі є побоювання, що Київ за сумнівними правилами тендеру програє 7:0 радянським технологіям. Чи не краще витратити декілька додаткових місяців, але встановити адекватні та прозорі правила конкурсу, щоб врешті-решт отримати перемогу?

Влада купує трамваї для пасажирів, тому саме ми маємо вирішувати, на чому нам їздити найближчу n-нну кількість років.

За матеріалами "Новое Время"