Історія повинна бути об’єктивною

Блог

Всі знайомі з відомим висловом «Немає народу без історії…». Так, немає… Виплекані традиції предками  пронизують серця нації. Попередні покоління передали нам відвагу та мудрість, якими вони відстоювали незалежність. Думаю молодь і суспільство має об’єктивно оцінювати історичний процес та зберегти й передати  здобутки історії... А чи зможемо?

Сьогодення показує, що Пан Табачник «корегує» історію. Так би мовити «полегшує» її вивчення. Згідно Додатку № 2 до наказу Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 06.11.2012 № 1252 про Програму зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) з історії України, яку «складено враховуючи цілі, вимоги і зміст навчання історії в школі, закладені в Державному стандарті освіти та чинній програмі з історії України для 11-річної школи». На думку міністра недоцільно молоді вивчати таких особистостей як: Юрій II Болеслав (син Володимира Мономаха Мстислав), Герасим Смотрицький (редактор Острозької Біблії), Іпатій Потій (організатор Берестейської релігійної унії 1596 року), Іов Борецький (український церковний, політичний  діяч, педагог, ректор Львівської братської школи, перший ректор Київської братської школи, святий), Дмитро Вітовський (командувач збройних сил ЗУНРу, ідеолог, засновник Січового Стрілецтва), Юрій Тютюнник (військовий та політичний діяч, генерал армії УНР, боровся проти більшовиків), Михайло Волобуєв (український економіст російського походження, що обґрунтовував потребу самостійного економічного розвитку України, незалежного від Росії), Степан Бандера (український політичний діяч, ідеолог і теоретик українського націоналістичного руху ХХ століття, один з авторів «Акту проголошення Української Держави» 30 червня 1941 року),  Роман Шухевич (український політичний  діяч, головнокомандувач Української повстанської армії, голова Секретаріату Української головної визвольної ради).  З програми вилучили таких постатей як: І. Світличний, А. Горська, І. Дзюба, Л. Лук'яненко, Є. Сверстюк  (учасники руху шістдесятників, вони не потребують зайвих  коментарів).

За словами міністра програму «полегшено» вивченням біографій та «здобутків» діячів радянського періоду: Г. П'ятаков (російський більшовицький діяч), М. Щорс (військовий діяч більшовицької орієнтації), Ю. Коцюбинський (утверджував більшовицьку владу в Україні), Г. Петровський (один із організаторів Голодомору), про М. Хрущова не писатимемо, він і так відомий усім. Історія показала, що додані прізвища до програми є далеко неоднозначними і для Українського державотворення зробили певний негативний внесок.

Згідно даного наказу було змінено назви історичних періодів: з «Українські землі у складі Російської імперії  в другій половині ХІХ ст.» на «Наддніпрянська Україна в другій половині ХІХ ст.», з «Радянська модернізація України» на «Україна в 1929-1938 р.р.», з «Україна в умовах десталінізації» на «Україна в умовах політичної та економічної лібералізації суспільства 1953 - 1964». Можна змінити назви, але суть не зміниться від цього... Україна була у складі Російської імперії, «модернізація» радянського періоду була, разом з її жахливими наслідками для України.

Вважаємо, що данні дії Д. Табачника є непрофесійними і спрямовані на знищення в державі свідомої молоді та формування однобокого погляду на історичні факти і події. Хотілося б Пану Табачнику нагадати слова видатного українця І. Я. Франка: «Перша прикмета освіти – знати минуле і сучасне свого народу»…

Чому ми звернули увагу на Програму зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) з історії України, яка складена згідно стандартів освіти та чинної програми з історії України для 11-річної школи? Тому що це тільки початок, плануємо вивчити міністерські зміни в усіх програмах і потім надіслати пропозиції до міністерства, що б в новому наказі на 2013-2014 навчальні роки була об’єктивність.

П.С. Українська нація дуже здібна і при правильному навчанні й вихованні наша молодь ростиме розвиненою і активною, а це забезпечить розвиток держави.

З повагою,  Віктор Пальнюк та Людмила Ворначева.